HomeCultural

Peste 500 de romaşcani, la concertul pianistului Mihail Horia

Timp de doi ani, „Pianul călător” va rămâne la Roman, unde SC Caremil SRL, prin Cristina şi Sorin Chiriac, sponsorii turneului „Pianul călător”, vor organiza concerte şi concursuri muzicale. Mihail Horia va reveni la Roman în luna decembrie cu „Duelul Viorilor” şi va concerta alături de violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru.

Mihail HoriaAcordurile muzicii lui Mozart au răsunat sâmbătă, 29 martie, în sala mare a Casei de Cultură de Roman. Pianistul Mihail Horia a revenit în urbea muşatină, graţie SC Caremil SRL din Roman, pentru a se întâlni cu publicul. Autorităţi locale şi reprezentanţii altor instituţii de stat şi private, copii, tineri, persoane vârstnice, romaşcani din toate categoriile sociale familiarizaţi cu concerte de muzică clasică sau aflaţi pentru prima oară la întâlnirea cu acordurile pianului au răspuns invitaţiei pianistului Mihail Horia. O muzică de poveste, interpretată cu patos pe clapele unui nobil instrument, a captat atenţia tuturor celor care au vrut să asiste la un concert de înaltă clasă. Peste 500 de persoane au fost cucerite de virtuozitatea cu care pianistul a exprimat muzical stările, sentimentele şi trăirile prin piesele interpretate – rondouri, fantezii şi sonate de Mozart -, emoţiile care au dat naştere unora dintre cele mai frumoase sunete pe care le-a auzit vreodată omenirea.

Timp de o oră, pianistul Mihail Horia a încântat publicul cu prestaţia sa muzicală, interacţionând cu acesta prin scurte şi necesare observaţii legate de viaţa lui Mozart şi de lucrările prezentate în concert. „A fost seară deosebită şi pentru asta îi mulţumim pianistului Mihail Horia şi tuturor celor care s-au implicat pentru desfăşurarea acestui concert”, a declarat profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, după ce a oferit pianistului un coş cu flori din partea municipalităţii.

Mihail HoriaMihail Horia a făcut romaşcanilor o promisiune. „Publicul prezent la acest concert a fost numeros şi, atunci când am spus să sunt emoţionat, nu a fost o glumă. Urez succes tuturor celor care vor beneficia de acest pian. Mulţumesc publicului auditor, Primăriei Roman şi firmei Caremil Roman, care susţine pentru al doilea an consecutiv turneele organizate de Asociaţia Culturală «Accendo» şi Radio România. Vă pregătim pentru acest an o surpriză. Vom reveni la Roman cu «Duelul viorilor», împreună cu violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, unde voi participa în calitate de arbitru pianist. Cei doi violonişti se vor duela cu viorile Stradivarius şi Guarneri într-un nou turneu”, a spus muzicianul.

Mihail HoriaNoul proiect al pianistului Mihail Horia va fi posibil tot prin implicarea SC Caremil SRL Roman. „Suntem foarte bucuroşi că pianistul de talie internaţională Mihail Horia a ajuns la Roman pentru a treia oară. Sperăm să reuşim să-l aducem în continuare. Aşa cum romaşcanii au aflat, pianistul Mihail Horia va reveni la Roman în luna decembrie cu «Duelul viorilor». Suntem încântaţi să sprijinim muzicieni talentaţi ai României şi dorim ca şi în Roman publicul să aibă parte de recitaluri de asemenea valoare. Proiectul «Pianul Călător» prevede ca acest pian să rămână timp de doi ani la Roman. Împreună cu directorul Școlii de Artă «Sergiu Celibidache» şi cu Primăria Roman vom lucra la un proiect în care să aducem la Roman Filarmonica din Iaşi, poate şi Filarmonica din Bacău, să organizăm concursuri la care să participe nu doar copiii din Roman, ci chiar din întreaga Moldovă. Este o mare plăcere şi bucurie, în acelaşi timp, să ne dedicăm timpul acţiunilor culturale ale oraşului, pentru că sufletul trebuie hrănit şi cu activităţi de acest gen”, a spus Cristina Chiriac, director general SC Caremil  SRL, firma care a lansat brandul „Sense”.

Mihail HoriaTurneul pianistului Mihail Horia a ajuns la Roman cu sprijinul Cristinei Chiriac, colegă cu pianistul Mihail Horia la Școala de Artă din Braşov. Ideea centrală a turneului „Pianul Călător” este promovarea muzicii clasice în România, mai ales în acele locuri unde publicul are mai greu acces la muzica de calitate.

Mihail Horia a debutat la vârsta de zece ani, în oraşul său natal, Braşov. După ce a absolvit Colegiul de Matematică şi Fizică „Andrei Șaguna” din Braşov, a urmat cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti şi ale Universităţii din Illinois. A activat ca lector universitar la Boston University, iar din anul 2002 a devenit solist al Filarmonii din Braşov şi membru al formaţiei „Romanian piano Trio”. Începând din 2009, Mihail Horia îşi desfăşoară activitatea ca solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte în Germania, Franţa, Portugalia, China,  Danemarca, Germania, Argentina, Bulgaria şi Republica Moldova.

Comentarii

WORDPRESS: 0