Prima paginăActualitate

Peste 5.600 de misiuni desfășurate de jandarmii nemțeni în acest sezon estival

Peste 5.600 de misiuni desfășurate de jandarmii nemțeni în acest sezon estival

Dimensiune text

 

Aproximativ 110 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț au fost angrenați zilnic în misiuni de asigurare și menținere a ordinii publice, pază și transporturi de bunuri și valori și au acționat atât independent, cât și în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pe timpul sezonului estival 2020, respectiv 17 iunie – 14 septembrie, informează Jandarmeria Neamț.

Jandarmii au avut ca obiective creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, menținerea ordinii publice, gestionarea în bune condiții a manifestațiilor din spațiul public, cu accent pe respectarea regulilor igienico-sanitare stabilite în contextul epidemiologic, prevenirea și descurajarea săvârșirii oricăror fapte care pot genera tulburarea ordinii publice, precum și depistarea, identificarea și dispunerea măsurilor legale față de cei care comit fapte antisociale.

În total, în această perioadă, jandarmii au participat la 5.670 de misiuni de asigurare și menținere a ordinii publice, misiuni în cooperare/colaborare, pază și transporturi, unde au fost constatate 12 fapte penale și au fost aplicate 731 de sancțiuni contravenționale.

Au fost executate 121 de misiuni de asigurare a ordinii publice (în scădere cu 22% față de sezonul estival 2019) la manifestările cultural-artistice, sportive, religioase și comemorative din spațiul public, dar și în zona instituțiilor de învățământ cu ocazia desfășurării examenelor. Pentru menținerea ordinii publice în zona de competență, efectivele de jandarmi au acționat atât independent, în mediul urban/rural (1.105 misiuni, față de 843 în 2019), dar și în patrule mixte (2.242 de misiuni, față de 206 misiuni în 2019).

Comparativ cu aceeași perioadă de referință a anului 2019 se constată o scădere a misiunilor de asigurare a ordinii publice, din cauza restricțiilor impuse prin actele normative în vigoare pe timpul stării de alertă, astfel că unele manifestări publice specifice sezonului estival au fost anulate ori limitate, dar s-a înregistrat o creștere a misiunilor de menținere a ordinii publice executate cu patrule de jandarmerie și patrule mixte formate din jandarm și polițist.

În baza planurilor de cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice și a protocoalelor de colaborare cu instituțiile administrației publice județene și locale și organizații nonguvernamentale din zona de responsabilitate, au fost executate 122 de misiuni în cooperare, în creștere cu 117% față de 2019. Partenerii jandarmilor au fost: ISU Neamț, IPJ Neamț, executorii judecătorești, Parchetul – DIICOT, AJVPS, ISCTR.

Jandarmii nemțeni au intervenit la 272 de solicitări urmare a sesizărilor cetățenilor prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau la numărul de contact al instituției, față de 235 de solicitări în 2019. Intervențiile au fost pentru aplanarea unor conflicte de mică amploare, tulburarea liniștii publice, căutarea-salvarea de persoane rătăcite în zona montană ori incidente provocate de animale.

„Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate 731 de sancțiuni contravenționale în valoare de 174.000 de lei, cele mai multe, 495 la număr, în cuantum de 139.000 de lei, au fost pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, dar și pentru desfășurarea de activități comerciale fără îndeplinirea condițiilor legale, pescuit ilegal, nerespectarea măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2. Tot în acest sezon estival, echipajele de jandarmerie au întocmit actele de sesizare pentru 12 infracțiuni de lovire sau alte violențe și furt”, au mai precizat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0