Peste 300 de copii maltrataţi în Neamţ, în acest an

HomeSocial

Peste 300 de copii maltrataţi în Neamţ, în acest an

 

copil abuzNumărul cazurilor de maltratare a copiilor înregistrate în luna iunie a scăzut sensibil comparativ cu luna anterioară. Serviciul de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în cazurile de Abuz, Neglijare, Exploatare a Copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ a instrumentat, pe parcursul lunii iunie, 31 de cazuri de abuz, dintre care 20 au fost semnalate în mediul urban, iar 11 în rural. Spre comparaţie, în mai au fost instrumentate 53 de cazuri de maltratare a copiilor. În total, pe parcursul primelor şase luni din acest an s-au înregistrat 324 de cazuri de abuz.

„Reducerea cazurilor de maltratare a copiilor este îmbucurătoare şi sperăm să fie o situaţie de durată, nu doar una de moment. Din păcate, în ciuda acestor cifre, înregistrăm mult prea multe abuzuri, semn că societatea încă este prea tolerantă şi permisivă la astfel de practici. Se constată, totuşi, o uşoară schimbare a mentalităţilor şi o implicare mai mare a autorităţilor locale şi a comunităţilor, dar încă suntem departe de situaţia ideală în care toţi copiii ar trebui trataţi cu respect şi iubire, astfel încât să se dezvolte armonios şi să crească într-un mediul cald şi securizat”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Cele mai multe cazuri de abuz semnalate în iunie au fost de neglijare, fiind 17 copii în această situaţie, dintre care 14 proveneau din mediul urban, iar restul din rural. Ca urmare a neglijării severe a nevoilor de dezvoltare, pentru cinci copii specialiştii Serviciului Abuz au propus instituirea unor măsuri de protecţie în regim de urgenţă, pentru unul instituindu-se plasamentul într-un centru rezidenţial, iar pentru ceilalţi patru plasamentul la asistent maternal profesionist. Au mai fost câte două cazuri de abuz fizic, comportament delincvent, abuz emoţional şi dispariţii şi s-au mai înregistrat trei cazuri de abuz sexual.

S-au înregistrat şi trei cazuri de repatriere, acest lucru presupunând  demersuri pentru aducerea a doi copii din Franţa şi unul din Italia, care se aflau în evidenţa serviciilor de asistenţă socială din ţările respective deoarece fuseseră victime ale abuzurilor. În toate aceste cazuri, a fost obţinut acordul rudelor din România de a se ocupa de ei, astfel încât, la revenirea în ţară, minorii vor ajunge în familiile lărgite.

Tot în luna iunie, Comisia pentru Protecţia Copilului Neamţ a hotărât instituirea măsurii de supraveghere specializată în cadrul familiei pentru un adolescent care a săvârşit fapte penale, dar nu a împlinit vârsta răspunderii penale. Toate evaluările efectuate pe parcursul lunii anterioare s-au realizat cu sprijinul autorităţilor locale şi în toate cazurile s-a oferit sprijin, asistenţă şi consiliere copiilor, dar şi familiilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0