Prima paginăSanatate

Peste 13.000 de pacienți cu tulburări mintale, înregistrați în județul Neamț

Peste 13.000 de pacienți cu tulburări mintale, înregistrați în județul Neamț

Dimensiune text

 

În luna ianuarie, Diercția de Sănătate Publică (DSP) Neamț desfășoară campania „ „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, derulată la nivel național de Ministerul Sănătății și partenerii săi.

Campania își propune creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară  privind problematica sănătății mintale, având ca obiective informarea privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor  mintale, conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, creșterea accesului la informații pentru:

îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale, precum și aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie, informează DSP Neamț.

În județul Neamț, la sfârșitul anului 2018, în cabinetele medicilor de familie erau rămași în evidență cu tulburări mintale și de comportament 13.031 de bolnavi (5.592 în mediul urban și 7.439 în mediul rural), în creștere față de sfârșitul anului 2017, când erau rămași în evidență 12.748 bolnavi (5.304 în mediul urban și 7.444 în mediul rural). În primele nouă luni ale anului 2019, în cabinetele medicilor de familie, erau rămași în evidență cu tulburări mintale și de comportament 13.257 de bolnavi (5.576 în mediul urban și 7.681 în mediul rural). În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2.445 cazuri la 100.000 de locuitori.

„Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a «stării de bine», descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și  teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de sănătoasă pierduți (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieții”, arată reprezentanții DSP Neamț.

La nivel județean, se vor organiza informări și instruiri prin reţeaua de mediatori sanitari și asistenţi medicali comunitari, în timp ce la Roman, în în săptămâna 27 – 31 ianuarie, se va desfășura o întâlnire pe această temă cu medici de familie, medici psihiatri și personal medical din școli, mai precizează comunicatul DSP Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0