Peste 120 de paturi în spitalele din Neamț, pentru refugiați din Ucraina

HomeSanatate

Peste 120 de paturi în spitalele din Neamț, pentru refugiați din Ucraina

În județul nostru, conform Direcției de Sănătate Publică Neamț, unitățile sanitare au disponibile 122 de paturi pentru tratarea pacienților veniți din Ucraina cu boli cronice. De asemenea, spitalele din județul Neamț pot primi eventualii răniți de pe teritoriul ucrainean, fiind puse la dispoziție 123 de paturi de chirurgie.

În ceea ce privește Spitalul Municipal de Urgență Roman, aici pot fi puse la dispoziție, pentru situațiile speciale ale refugiaților sau răniților ucraineni, 20 de paturi la secția de Chirurgie generală, 15 la Ortopedie, zece – Chirurgie pediatrică, cinci – Chirurgie ORL și zece – Chirurgie toracică. În unitatea medicală romașcană au fost tratați, de la începutul conflictului, șase pacienți ucraineni – care au ajuns la spital după accidente de circulație, pentru teste PCR sau cu dureri abdominale.

„Conform legislației în vigoare, România asigură gratuit îngrijire medicală, diagnostic și tratament prin unitățile sanitare de pe teritoriul țării, pentru toți cetățenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Aceștia au dreptul de a primi asistență medicală, în funcție de nevoi, inclusiv dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică pentru prevenirea, supravegherea și controlul tuberculozei și HIV/SIDA”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Au fost organizate echipe medicale din cadrul DSP Neamț, din rețeaua de medicină școlară și de medicină de  familie, pentru efectuarea triajului epidemiologic și evaluarea stării de sănătate a refugiaților din locațiile organizate de ISU Neamț. Au fost evaluate până în prezent 223 de persoane.

Totodată, începând cu data de 1 martie a fost introdusă supravegherea de tip sindromic care vizează persoanele refugiate ori în tranzit care se află în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență, dar și populația generală.

„Se acordă o atenție deosebită depistării cazurilor cu simptomatologie specifică la orice persoană, nu numai persoane venite din Ucraina, pentru următoarele sindroame care corespund unor boli cu risc mare de import de la persoanele venite din Ucraina: sindromul de tip difteric respirator/cu alte localizări, sindromul neurologic acut de tip paralizie acută flască (PAF) și sindrom eruptiv de tip rujeolic/rubeolic”, mai arată comunicatul DSP Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0