Prima paginăReligie

Peste 1.000 de persoane în pelerinaj pe „Drumul Crucii”, la Ion Creangă

Peste 1.000 de persoane în pelerinaj pe „Drumul Crucii”, la Ion Creangă

Dimensiune text

 

 

Duminică, 31 martie, peste o mie de pelerini au urcat în procesiune dealul Muncelu din localitatea Ion Creangă în cea de-a treia duminică din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Manifestarea a debutat la ora 15.00, la poalele dealului Muncelu, unde soborul preoților din Protopopiatul Roman, în fața celor o mie de pelerini prezenți, a săvârșit slujba de sfințire a apei, sub protia părintelui consilier Alexandru Zamfir. Apoi, părintele consilier Valentin Băltoi a transmis mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, adresat tinerilor prezenți la procesiune.

După acest moment, preoții, pelerinii și tinerii prezenți, îmbrăcați în costume naționale, coordonați de părintele protopop Dragoș Munteanu, au pornit în procesiune pe „Drumul Crucii”, interpretând cântări specifice Postului Mare și oprindu-se pe rând la cele 14 troițe sculptate în stil maramureșean, care bornează drumul șerpuitor al Muncelului, pentru a înălța rugăciuni. După o oră de mers pe acest drum, care în vechime era cunoscut sub denumirea de Drumul Pelerinilor, cler și popor au ajuns pe platoul Muncelului, în proximitatea Crucii care veghează colinele din împrejurimi, așezându-se în fața unei scene special amenajate pentru acest eveniment.

Apoi, părintele protopop Dragoș Munteanu a vorbit despre motivația organizării procesiunii „Sfânta Cruce, ocrotitoarea creștinilor”, ajunsă anul acesta la a patra ediție, despre implicarea preoților din protopopiat și despre prezența numeroasă a pelerinilor în această zi. Tot acum, IPS Ioachim i-a oferit primarul comunei Ion Creangă, Petrică Prichici, Diploma de Vrednicie, pentru sprijinul acordat în promovarea valorilor cultural-religioase locale, în contextul Anului omagial al satului românesc – al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.

După acest moment, părintele consilier Alexandru Zamfir, în numele preoților din Protopopiatul Roman, a oferit un buchet de flori IPS Ioachim, cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani, mulțumindu-i pentru binecuvântarea și purtarea de grijă acordate slujitorilor sfintelor altare și credincioșilor din Eparhie de-a lungul păstoririi sale.

În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul a vorbit despre crucea personală a creștinului și despre identificarea sensului ei în jertfa lui Hristos: „Astăzi este o mare bucurie mai ales pentru cei care au urcat această Golgotă bornată de cruci din preajma  Romanului. Simbolul crucii este profund și fiecare poartă crucea în sufletul său. Cine nu are o cruce de purtat în această viață?  Fiecare are crucea sa și fiecare încearcă să o urnească din loc în loc. Crucea are putere doar dacă vine de la Iisus Hristos care S-a răstignit pe dânsa și este singurul care a murit iubind. Hristos neavând păcat a murit iubindu-ne și în brațele Lui deschise pe cruce cuprinde întreaga umanitate”.

La final, 3.000 de sarmale, apă și plăcinte coapte în Brutăria Betleem a Arhiepiscopiei, au fost oferite tuturor pelerinilor, prin implicarea Protopopiatului Roman, au mai precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0