Prima paginăRoman

Personalităților romașcane li se pregătesc statui

Dimensiune text

Societatea Culturală „Clepsidra” intenționează să decoreze parcul din fața Muzeului de Artă cu busturi ale personalităților romașcane din diverse domenii.

 

 

Parcul din fața Muzeului de Artă își va schimba înfățișarea, urmând a fi decorat cu o rotondă a personalităților romașcane. Inițiativa aparține Societății Culturale Clepsidra, proiectul bucurându-se atât de sprijinul administrației locale, cât și de cel al comunităților locale ale etniilor care locuiesc în oraș, greci, evrei, armeni și ruși lipoveni și al Academiei „Petru Tocănel”. „Am ajuns la acest proiect după ce am extins inițiativa noastră de a omagia personalitatea profesorului doctor Nicolae Manolescu Strunga, prin amplasarea unui bust al acestuia în oraș. Avem deja câteva propuneri pentru personalitățile care îi vor sta alături, doctorul Petru Tocănel, scriitorul Max Blecher, dar intenționăm să deschidem și o dezbatere publică, romașcanii fiind invitați să propuă și să voteze personalitățile pe care le consideră demne de a avea un bust în acest perimetru. Pe lista de propuneri pe care noi am gândit-o se mai află nume ca Mihail Jora, Alexandru Zirra, Octav Dessila, Sandu Sticlaru, doctor Leon Mirahorian sau Episcop Melchisedec Ștefănescu. Prin propunerile care vor veni din partea comunităților etnice, din partea comunităților de religie catolică și ortodoxă, acest spațiu va căpăta o conotație ecumenică, fiind un exemplu al bunei conviețuiri care a caracterizat Romanul de-a lungul timpului”, a spus preotul Conel Paiu, președintele Societății Culturale „Clepsidra”.

Proiectul va fi sprijinit financiar de Primăria Romanului, care va amenaja soclurile pe care vor fi postate busturile și va confecționa cele trei plăci comemorative dedicate lui Nicolae Manolescu Strunga, ce vor fi amplasate pe soclul bustului, la Primăria Romanului și pe casa în care acesta a locuit. Inițiatorii proiectului mizează, de asemenea, și pe sprijinul parlamentarilor romașcani. Pentru realizarea busturilor, reprezentanții Societății Clepsidra îl recomandă pe artistul ieșean Constantin Crengăniș. „Rotonda personalităților reia un proiect mai vechi al domnului Boris Cepalis, președintele comunității grecești din Roman. Ne bucurăm, de asemenea, de sprijinul strănepotului lui Nicolae Manolescu Strunga, medicul oncolog Nicolae Manolescu, din București, care colaborează cu colegul nostru, scriitorul Tiberiu Roșu, și care și-a anunțat intenția de a fi prezent la Roman cu prilejul dezvelirii bustului”, a spus preotul Cornel Paiu, președintele Societății Culturale „Clepsidra”.

Cheltuielile estimate pentru ca proiectul societății să devină realitate se ridică la aproximativ 5.000 de euro.

Una dintre personalitățile romașcane cărora li se va ridica un bust este Nicolae Manolescu Strunga, cel căruia se pare că îi datorăm clădirea Palatului Administrativ din Roman. Nicolae Manolescu Strunga s-a născut la Buzău, dar s-a legat, prin activitate și generozitate, de Roman și zona Moldovei. A fost ales, de două ori, senator de Roman. Și-a cumpărat o moșie la Strunga, de unde și numele de Manolescu Strunga. În Roman a deținut o casă – actuala grădiniță de pe strada Cuza Vodă – și un teren, pe care a dorit să construiască sediul pentru instituții locale. Clădirea actualei primării, visul său, a fost construită și predată autorităților locale de moștenitorii lui Manolescu Strunga. În istoria medicinii este consemnat reformatorul doctor care a înființat 1.100 de infirmerii, iar prin colaborarea medicilor cu preoții a anticipat emanciparea țăranilor. Profesor la Universitatea din București, doctor în oftalmologie, Manolescu Strunga a întemeiat Societatea Oftalmologică din România, a fost director al Serviciului Sănătății și fondator al Asociației Medicilor din România.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 10
 • Petru Rareș 9 ani

  SUPER!

  • ionescu 9 ani

   NICIUN PENSIONAR SAU BUGETAR (politist , militar, pompier ,invatator , profesor , functionar public , etc.) care au suferit din cauza TAIERILOR NESIMTITE ale guvernului Udrea Boc , nu va vota cu UDREA indiferent de teatrul pe care-l va juca pana la algeri.

 • LDL 9 ani

  Si Udrea merita statuie

  • un cetățean 9 ani

   Asta ne mai lipsea in Roman, statuie cu madam Nuți …

 • Un proaspăt fost elev 9 ani

  Să le inaugureze Udrea !

 • sava 9 ani

  raspopitul cand va avea statuie?

 • Ideea este binevenită, originală, iar prin realizarea acesteia, Romanul îşi va îmbogăţi zestrea- cam săracă-de monumente cultural-istorice.
  Cu această ocazie,felicit pe Dl.B.Cepalis pentru gândul bun…propun discutarea pe larg cu persoanele competente ale oraşului…iar realizarea statuilor să se facă de către mai mulţi sculptori,în urma unei licitaţii (unuia singur nu i-ar ajunge timpul, apoi,îl avem aici pe talentatul sculptor Florin Zaharescu!)
  Iar parculeţul…nu ştiu dacă este încăpător…un amplasament ar putea fi-ori o Alee a Personalităţilor,în cimitir,ori în faţa Bibliotecii G.R.Melidon,ori în faţa BancPost,ori în parcul de lângă Casa de Cultură…se va decide în Consiliul Local. SUCCES!

 • gab 9 ani

  Cred ca acei bani ar fi mai bine folositi pentru a crea locuri noi de muna.In aceasta perioada,a investi banii comunitatii in „opere” provistalnice,este la lel de „cool”cum ar fi purtarea de podoabe grele de prost gust(grele,din aur) la parastasul unui calic(cum suntem majoritatea de cind TRAIM BINE !! HA HA HA !

 • Nu pot sa cred.alte lucruri mai importante nu se gasesc de facut decat sa investim bani in asemenea chestii?se pare ca , acei conducatori din”societatea clepsidra” nu stiu ce sa mai faca ca sa iasa in evidenta, nu stiu ce carti sa mai scrie,sau cui sa mai aduca elogii(unii altora,)Tare le mai place in fata camerelor de luat vederi sa apara, sa fie vazuti, sa li se dea importanta.ne am saturat de simpozioanele lor lungi si plictisitoare,lipsite de continut si sens la urma urmei.Sa lase la o parte asemenea lucruri.

 • Vladimir 9 ani

  Nu este prea devreme sa ne pronuntam fata de dl. Tiberiu Rosu? Hai sa nu fim caraghiosi! „Argumentul” ca dimensiunile reduse ale eseurilor „cunoscutului” scriitor se datoreaza faprului ca lumea este preocupata de alte probleme decat cu lectura , ma face sa zambesc. Chat acesta este motivul?