Prima paginăActualitateNeamt

Persoane găsite şi infractori prinşi de un „polițist” cu lesă

Dimensiune text

De la începutul acestui an, cei 17 câini poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ au participat la 198 de misiuni.

(Exemplu) NrDoi adolescenţi din Neamţ vor plăti în faţa legii pentru faptele lor datorită lui Edav, un câine poliţist care a reuşit să-i descopere pe făptaşi, dintr-un grup mai mare de persoane. Cei doi tineri din comuna Ceahlău, de 15 şi 16 ani, sunt bănuiţi că au pătruns într-o seară în locuinţa unui bătrân de 82 de ani şi, sub efectul ameninţărilor, i-au furat acestuia, 1.500 de lei. „Calificarea de identificare a persoanelor a fost fructificată de Edav şi prin recunoaşterea făptuitorului dintr-un grup de suspecţi pe baza mirosului corespondent al individului, indiciu ce a fost ridicat de pe un obiect găsit în câmpul infracţional”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Pentru Edav, prinderea tâlharilor reprezintă doar una dintre multele acţiuni la care şi-a adus aportul pentru rezolvarea unor situaţii-limită.  În toamna anului 2007, pe o vreme de lapoviţă şi ninsoare, o copilă de doar trei ani, din Boghicea a plecat de la domiciliu şi s-a rătăcit. După ce a fost anunţată dispariţia către echipajele de poliţişti şi jandarmi, Edav a prelucrat urma de miros şi a condus colegii, noaptea, într-o zonă de păşune din marginea pădurii, în apropierea locului în care a fost identificată copila înfrigurată. Activitatea sa profesională a continuat în cadrul Biroului de investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei – Serviciul Criminalistic, desfăşurând, la solicitarea tehnicianului criminalist şi a şefului de echipă, cercetarea la faţa locului, activităţile specifice în cazul infracţiunilor de tâlhărie, furturi din locuinţă, furturi de animale şi infracţiuni cu violenţă.

Edav a intrat în Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ în urmă cu 11 ani, după ce a fost preluat de la Centrul Kinologic „Aurel Greblea” din Sibiu, fiind repartizat agentului de poliţie Florin Petrache, din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ. A absolvit cursul cu nota 9,11 la disciplina „Deprinderi” şi cu 9,55 la disciplina „Dezvoltarea atenţiei şi Agresivitate”, obţinând cu brio calificările de prelucrare urmă şi identificare persoane.

De la începutul acestui an, cei 17 câini poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ au participat la 198 de misiuni. Din totalul câinilor poliţişti, 12 sunt specializaţi şi calificaţi pe linia de muncă patrulare-intervenţie, patru sunt pentru prelucrări de urmă, iar unul în detectarea produselor din tutun.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0