Prima paginăActualitate

Percheziţii în Neamţ după un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin platforme online fictive

Percheziţii în Neamţ după un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin platforme online fictive

Dimensiune text

 

euro bani evantai 00Miercuri, 25 mai, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române au efectuat 55 de percheziţii, în 12 judeţe, între care şi Neamţ, şi în Bucureşti, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 2.000.000 de euro, prin înşelăciune şi desfăşurarea fără autorizaţie de operaţiuni pe piaţa de capital. 25 de persoane au fost conduse la audieri.

Astfel, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, au coordonat o acţiune în cadrul căreia au fost efectuate 55 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele: Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vaslui. Activităţile s-au desfăşurat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite de înşelăciune şi desfăşurarea fără autorizaţie de operaţiuni pe piaţa de capital, precum şi la locurile unde se realiza activitatea infracţională. De asemenea, au fost puse în executare 25 de mandate de aducere, emise pe numele celor implicaţi.

Din cercetări a reieşit că persoanele bănuite, prezentându-se în calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi ai unor societăţi de servicii de investiţii financiare care administrează platforme de investiţii online, ar fi determinat mai multe victime să depună sau să transfere bani în conturile bancare ale celor în cauză, sub titlul de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital. Clienţii ar fi fost ademeniţi cu iluzia unor câştiguri rapide, însă, în realitate, banii nu ar fi fost investiţi pe piaţa de capital, ci ar fi fost depuşi de victime direct în conturile unor persoane juridice nerezidente. Mare parte din bani ar fi urmat trasee financiar-bancare către Bulgaria, Cipru şi Israel, iar o parte din bani ar fi fost redistribuiţi către persoanele implicate în activitatea infracţională.

„Operaţiunile pe piaţa de capital ar fi fost doar o legendă falsă creată de persoanele bănuite pentru a determina victimele să depună sau să transfere bani, platformele de tranzacţionare fiind create artificial, fără nicio aprobare sau autorizare a instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Prejudiciul cauzat, până în prezent, prin activitatea infracţională este de aproximativ 2.000.000 de euro. Victimele unor astfel de fapte care nu au sesizat, până în prezent, organele de urmărire penală, sunt rugate să se prezinte la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti”, precizează un comunicat al IGPR.

La acţiune au participat poliţiştii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, specialişti ai Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, precum şi poliţişti ai Poliţiei Capitalei şi ai inspectoratelor de poliţie judeţene unde au fost efectuate percheziţiile.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0