Prima paginăNeamt

Evaziune fiscală cu materiale de construcții de 10 milioane de euro

Dimensiune text

Polițiștii au efectuat peste 160 de perchezii, în 14 județe, dintre care patru în Neamț. În total, la audieri au fost aduse 110 persoane. Două percheziții au avut loc în zona Romanului, iar alte două în zona Tîrgu Neamț, fiind vizate afaceri cu materiale de construcții. Este urmărită o grupare specializată în spălare de bani și evaziune fiscală. Membrii rețelei sunt acuzați că au creat un prejudiciu de aproape 10 milioane de euro.

 

 

Luni, 27 mai, polițiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, au desfășurat o amplă acțiune, fiind efectuate 167 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Suceava, Botoșani, Bacău, Dâmbovița, Neamț, Timiș, Vrancea, Brașov, Mureș, Galați, Vâlcea, Ilfov, Iași și Olt. De asemenea, au fost puse în executare 110 mandate de aducere. Persoanele pe numele cărora au fost emise mandatele de aducere urmează a fi conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, în vederea audierilor și dispunerii unor eventuale măsuri preventive.

În fapt, începând cu luna iunie 2012, polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalitătii Organizate Suceava, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, a efectuat cercetări față de 118 persoane fizice și 39 de persoane juridice, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de inițiere, constituire, sprijinire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Din investigații a reieșit faptul că pe raza județului Suceava s-a constituit un grup infracțional organizat, cu ramificații pe aproape întreg teritoriul țării, având drept scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului centralizat al statului, prin înregistrarea în evidențele contabile a unor facturi care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile și însușirea în mod ilegal a sumelor de bani provenite din aceste activități.

Principalii exponenți ai grupului infracțional ar fi șase tineri din județul Suceava, respectiv S.M., de 20 ani, S.C., de 20 ani, S.M, de 21 ani, G.C.C., de 25 ani, C.A.I., de 24 ani, și C.D.M. de 22 ani. În urma verificărilor și investigațiilor efectuate a rezultat faptul că la grupul infracțional menționat mai sus ar fi aderat și L.N., de 42 ani, din orașul Bucecea, județul Botoșani, care, cu ajutorul lui A.N., de 32 ani, din Bacău, ar fi preluat societăți comerciale atât de pe raza județului Suceava, cât și din țară, ultimul fiind desemnat asociat și administrator al societăților comerciale preluate. Ulterior, aceste societăți comerciale ar fi fost puse la dispoziția lui S.M., liderul grupului infracțional organizat, care le-ar fi introdus într-un circuit financiar fraudulos, în sensul că în numele acestor societăți comerciale – care efectuau operațiuni, în principal, cu materiale de construcții – s-ar fi emis facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Dâmbovița, Neamț, Timiș, Vrancea, Brașov, Mureș, Galați, Vâlcea, Ilfov, Iași, Olt și municipiul București, societăți care, în baza facturilor menționate mai sus, ar fi colectat TVA aferentă tranzacțiilor fictive și și-ar fi diminuat profitul obținut în urma activității comerciale desfășurate. Astfel, prin activitățile infracționale desfășurate de membrii grupului infracțional, bugetul consolidat al statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA de plată și a impozitului pe profit, unele din aceste societăți beneficiind, chiar, de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat.

Membrii grupului sunt suspectați că intrau în contact direct cu administratori de societăți comerciale interesați în a-și diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăților comerciale pe care le dețineau sau le controlau efectuau vânzări fictive de bunuri către aceste societăți comerciale „recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă, în realitate, pe care societățile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a se da o legitimitate și o aparență de legalitate tranzacțiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăților comerciale „recrutate” sume de bani reprezentând contravaloarea mărfii „livrate”, pentru ca aceștia să facă viramente bancare către societățile emitente ale facturilor fiscale fictive. Membrii grupului infracțional organizat sunt bănuiți că, ulterior, retrăgeau aceste sume de bani, beneficiind din partea societăților comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat. După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA colectată și impozitul pe profit aferent acestor tranzacții, aceștia ar fi cesionat societățile comerciale în cauză, firme care, după câteva luni, intrau în faliment.

Astfel, se bănuiește că transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăților „recrutate” prin conturile societăților controlate de membrii grupului infracțional organizat, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, pentru ca, în final, sumele inițiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operațiunilor efectuate și comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activități infracționale.

Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat doar până în această fază a cercetărilor, ar fi de 9.800.000 de euro, însă urmează a fi calculat și completat, în urma verificărilor financiar-contabile ce se vor efectua în cauză. În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale față de 118 persoane fizice și 39 de persoane juridice, suspectate de comiterea infracțiunilor mai sus menționate.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0