Prima paginăRoman

Pentru a avea apă, Romanul ar trebui să cumpere teren la Cordun

Dimensiune text

Primăria Roman vrea să investească bani în stația de captare a apei de la Pildești. Pentru acest lucru, trebuie cumpărate aproape 80 de hectare de teren. Primarul Leoreanu spune că efortul bugetar este justificat. Din cauza problemelor la pânza freatică, romașcanii au presiune redusă la apă pe timpul nopții. Din cauza nivelului scăzut de apă, compania Apa Serv va scoate apă din puțuri cu pompe care reglează presiunea automat.

 

 

Problema lipsei de apă din municipiul Roman a determinat administrația locală să caute noi soluții. Primarul Laurențiu Dan Leoreanu s-a întâlnit, în cursul săptămânii trecute, cu primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu, pentru a discuta despre posibilitatea ca terenurile de la Pildești, pe care sunt puțurile de captare a apei pentru municipiul Roman, să fie cumpărate de administrația locală a orașului. Momentan, terenurile aparțin Primăriei comunei Cordun, puțurile sunt folosite de compania Apa Serv, dar aparțin Administrației Bazinale de Apă Siret.

O primă soluție o reprezintă, pe termen scurt, achiziționarea a șase pompe cu sistem automat de reglare a presiunii. „Am vorbit cu conducerea tehnică și cu conducerea generală a companiei Apa Serv și am cerut rezolvarea problemei de furnizare a apei din Roman. Se încearcă achiziționarea a cel puțin șase pompe cu sistem de reglare automată a presiunii, pe care Apa Serv să le monteze săptămâna aceasta, pentru a asigura un debit constant în ceea ce privește extragerea apei din puțuri. Am făcut demersuri și pentru negocierea cu cei de la Iași, pentru repunerea în funcțiune a conductei de la Timișești. Aici apar două probleme. Prima se referă la debitul mic al conductei, față de necesarul municipiului, iar a doua o reprezintă prețul la care va fi livrată apa, fiindcă la prețul cu care apa vine de la Iași se adaugă costurile proprii ale Apa Serv”, a afirmat Laurențiu Leoreanu.

Luni, Primăria Roman a făcut demersurile oficiale pentru a începe o negociere cu Primăria Cordun pentru terenurile din zona de captare de la Pildești. „Decât să cumpere Consiliul Județean sau Apa Serv terenul, mai bine cumpărăm noi și avem stația noastră. În plus, pentru acea suprafață am în minte un proiect european de producție a plantelor, care să se potrivească zonei”, a precizat primarul Leoreanu, având în vedere că, pentru orice tipuri de activități în zona unei stații de captare a apei, legea impune câteva condiții stricte, cum ar fi interzicerea folosirii de pesticide și îngrășăminte.

Puțurile de captare a apei se întind pe o suprafață de aproape 80 de hectare, ceea ce înseamnă că o cumpărare a acestei suprafețe va necesita un efort bugetar considerabil. „Aproape tot terenul, cu excepția a șapte sau opt hectare, aparține Primăriei Cordun. Celelelate sunt în proprietatea unor persoane din Săbăoani, acolo Primăria Roman va negocia direct cu proprietarii. În ceea ce privește discuțiile pe care le-am avut cu primarul Leoreanu, pentru suprafața respectivă există varianta vânzării sau a concesiunii, deocamdată nu știu ce variantă va alege Primăria Roman. Mie îmi convine oricum, fiindcă nu am ce face cu acel teren”, a afirmat Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.

Dacă apa va fi adusă de la Timișești, prețul la apă, cel mai probabil, va crește, deși nu este vina romașcanilor că jumătate dintre puțurile de la Simionești – Pildești nu sunt funcționale. Dacă acest lucru se va întâmpla, romașcanii vor ajunge să plătească cea mai scumpă apă din țară, în condițiile în care contractul de peste o sută de milioane de euro semnat de Apa Serv cu Uniunea Europeană prevede o a treia tranșă de scumpire a apei în vara acestui an.

Problemele la pânza freatică din zona puțurilor de captare de la Pildești au la bază excavări făcute fără responsabilitate. Ministerul Mediului a fost informat, în urmă cu 17 ani, despre această problemă și a demarat un program de investiții pentru refacerea zonei, dar lucrările realizate au rezolvat doar jumătate din problemă, adică aproximativ jumătate dintre puțurile care nu mai erau funcționale. Conform reprezentanților Administrației Naționale Apele Române, cei care au coordonat lucrările de la Pildești, motivul pentru care acestea nu s-au putut finaliza a fost  lipsa de fonduri. Din valoarea totală de 39.064.222 lei, până acum s-au executat lucrări în valoare de 24.085.534 lei. Lucrarea constă în aducerea albiei minore a râului Moldova spre malul stâng al albiei majore, la aproximativ 100 metri distanță de frontul puțurilor, precum și ridicarea și stabilizarea talvegului albiei (n.r. – linia care unește între ele punctele cele mai adânci ale albiei).

Pentru a preîntâmpina un blocaj al furnizării apei în oraș, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis, începând de luna aceasta, ca, între orele 0.00 și 5.00, să fie redusă semnificativ presiunea apei potabile din municipiul Roman, pentru refacerea, pe timp de noapte, a rezervei de apă din rezervoarele de acumulare aparținând companiei județene Apa Serv, până la revenirea la normalitate a nivelului în frontul puțurilor de la Pildești. Măsura îi afectează mai ales pe romașcanii care locuiesc la etajele superioare și care, noaptea, nu au apă deloc.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • ken t 9 ani

  imi place partea in care se precizeaza ca anul acesta se va scumpi a treia oara apa conform , investitiei pe care o face apa serv cu bani de la europa .. . nu inteleg de ce primarul ii sustine … chiar nu inteleg … ei fac o afacere ( apa serv ) nu dau apa gratis romascanilor … de ce mai faceti , canalizari si conducte de plastic , ca nu ne puteti obliga sa ne conectam la ele daca nu avem cu ce plati …. avem apa la moldova si siret , luam de acolo gratis . sa va fie rusine , ne-ati distrus , …

 • Mango 9 ani

  Apaserv este o companie. Consiliul judetean poate dispune alocarea fondurilor, nu consiliul local Roman. Dupa logica aceasta …. Gandeste si trage concluzia ! Multumesc

 • qsa 9 ani

  IN urma cu zece ani cand populatia orasului inca era la 70.000 de locuitori si inca mai erau societati mari comerciale era apa din abundenta ,acum cand au mai ramas 40.000 de locuitori si ceva ramasite de industrie .numai avem apa!!!!!!!!!Probabil trebuie sa achitam nota de plata a marilor GOLANII facute de managementul societatii APA SERV din ROMAN si probabil P.NEAMT……Rusinica!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • ilici 9 ani

  Eu cred ca Romanul poate avea apa ieftina si din alte surse,mai punetiva mintea la contributie fratilor.De fapt cum a.ti trimis apa in republica moldova?