Catedrala Arpiescopală a Romanului poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată, ca vechime și simbol, ocrotitoarea „tîrgului Romanului”. Cu mai bine de două secole înainte de Iași, Romanul celebra numele Sfintei Parascheva.
Ctitorie voievodală sfințită în 1550, catedrala serbează hramul Sfintei Cuvioasa Parascheva începînd de sîmbătă, 13 octombrie, cu slujba de priveghere, celebrată de PS Ioachim Băcăoanul, Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Romanului, preoți din toată Eparhia Romanului și o mare de credincioși care vor fi și duminică, de Sfînta Parascheva, la Sfînta Liturghie.
Cu mult înainte ca moaștele Sfintei Parascheva să fie aduse la Iași (1641), Romanul avea o biserică închinată Sfintei Parascheva.
La 16 septembrie 1408, Alexandru cel Bun dăruia biserica Sfînta Parascheva („Sfînta Vineri”), centrului Episcopal. În jurul anului 1414, domnitorul plătește doi zugravi pentru a picta biserica Sfînta Parascheva.
De asemeni, Ștefan cel Mare a făcut cîteva danii Episcopiei Romanului, dintre acestea păstrîndu-se două clopote în turnul Episcopiei.
Reședința episcopală a fost rectitorită de Petru Rareș și fiii săi, în perioada 1542 – 1550, și sfințită de Macarie, episcopul Romanului. Sărbătoarea Sfintei Parascheva s-a făcut la Roman chiar din secolul al XV-lea, ceea ce ne îndreptățește să o considerăm ocrotitoarea Romanului.
PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Ariepiscopiei Romanului și Bacăului, va fi prezent sîmbătă la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde va sluji alături de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopiei Romanului
În fiecare an, la 14 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc ziua Sfintei Parascheva sau Sfînta Vineri, cum este numită în popor, patroana orașului Iași și a Moldovei, dar și ocrotitoarea celor aflați în suferință. În această zi, mii de credincioși merg la Iași să se roage Sfintei Parascheva pentru alinarea bolilor, îndepărtarea necazurilor și pentru a atinge racla cu sfintele moaște. Credincioșii vor găsi alinare și putere în pelerinajul și slujbele dedicate Sfintei Parascheva și la catedrala Arhiepiscopală din Roman, sîmbătă și duminică.
Patru lăcașuri de cult din municipiul Roman își sărbătoresc duminică hramul: Catedrala Arhiepiscopală din Roman (1408), sat Secuieni (1762), sat Crăiești (comuna Bozieni) – 1680, sat Moreni (comuna Văleni) – 1866.
Comentarii