Pelerinaj la Cacica, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

HomeReligie

Pelerinaj la Cacica, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

 

 

Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, mii de pelerini sunt așteptați și anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica, din județul Suceava, în zilele de 14 şi 15 august.

„Sărbătorim o sută de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârşirea statului naţional român. Sunt de admirat credinţa, efortul susţinut al românilor, năzuinţa de a înfăptui Marea Unire, eroismul şi jertfa celor fără de care visul de veacuri al românilor nu ar fi fost posibil. Celebrarea Centenarului Unirii, pe lângă o sărbătoare plină de bucurie, trebuie să fie şi un motiv de reflecţie, dar mai ales de conştientizare că e de datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă înaintaşii noştri în ziua de graţie 1 decembrie 1918. Şi astăzi rămâne impresionantă credinţa poporului nostru, credinţă admirată şi de sfântul papă Ioan Paul al II-lea când numeşte România «grădina Maicii Domnului». Este important să fim uniţi. Iar credinţa ne poate ajuta să fim mai aproape unii de ceilalţi. La Cacica suntem invitaţi să ne unim în jurul preasfintei Fecioare. Cu inima la Mama noastră cerească, prăznuim şi anul acesta solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2018”, afirmă reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 kilometri de Gura Humorului şi la 36 de kilometri de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

 

Programul pelerinajului:

Marţi, 14 august
– 10.00 – Celebrare penitenţială
– 12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
– 12.00 – Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
– 13.30 – Sosirea tinerilor la sanctuar
– 16.00 – Calea sfintei cruci
– 17.00 – Adoraţie euharistică
– 18.00 – Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate
– 22.00 – Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

Miercuri, 15 august
– 06.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă
– 07.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică
– 08.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară
– 09.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă
– 09.15 – Sfânta Liturghie in limba germană
– 11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0