Pelerinaj la Cacica, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului

HomeReligie

Pelerinaj la Cacica, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului

 

cacicaMii de pelerini vor fi anul acesta, Anul Milostivirii Divine, la sanctuarul naţional marian de la Cacica, judeţul Suceava, în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi şi PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor şi al persoanelor consacrate de duminică, 14 august. Pelerinajul pe jos începe la circa cinci kilometri de Cacica, la ora 12.30, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de PS Cornel Damian, animată de tineri şi de persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel.

În ziua de hram, luni, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de episcopul de Iaşi. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final, icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

„Anul acesta, pelerinii vor avea posibilitatea să treacă prin poarta milostivirii, simbol al lui Isus Cristos. Cu siguranţă, de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi. În seara aceleiaşi sărbători: 15 august, la ora 18.30, la Iaşi, se va celebra Liturghia pontificală de hram a catedralei cu prezenţa patriarhului emerit al Ierusalimului PF Fouad Twall, care va adresa un cuvânt de învăţătură şi un salut părintesc credincioşilor prezenţi”, a precizat preotul Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

„Basilica minor” de la Cacica, sanctuar naţional

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 kilometri de Gura Humorului şi la 36 de kilometri de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător.

Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0