Pe ce o să cheltuiască 195 de milioane de lei Primăria Roman în acest an

HomeSocial

Pe ce o să cheltuiască 195 de milioane de lei Primăria Roman în acest an

Joi, 10 februarie, consilierii locali romașcani au fost convocați în ședință extraordinară, pentru a vota bugetul pentru anul în curs. De la ședință au lipsit cei doi consilieri ÎPM și consilierul Pro România. Astfel, „bătălia” discursurilor s-a dus între PSD, USR și PNL. Cel mai important subiect dezbătut a fost asigurarea apei potabile în oraș, unde fiecare partid politic și-a dorit să puncteze. În cele ce urmează, puteți afla cine a câștigat și care sunt cele mai mari investiții ce se vor efectua în acest an.

Marile investiții din venituri proprii în 2022

Primăria Roman preconizează în acest an să obțină venituri proprii de 194.570.050 de lei, din care numai cheltuielile de funcționare se vor ridica la 110.533.210 lei. Nu mai puțin de 2,2 milioane de lei se vor cheltui pe studii și proiecte, iar banii pentru investiții se ridică la 24,5 milioane de lei.

Primăria intenționează să achiziționeze șase autoturisme electrice pentru Poliția Locală, pe care va cheltui aproape 600.000 de lei. Încă 100.000 de lei se vor investi în sistemul de supraveghere video al orașului. Circa 1,4 milioane de lei vor fi cheltuite în modernizarea infrastructurii rutiere. Primăria Roman promite și demararea investițiilor în Policlinică, un proiect ce este estimat a costa peste 8,5 milioane de lei, din care anul acesta se va aloca doar suma de 500.000 de lei.

Politicienii se preocupă intens de sistemul de apă și canalizare al orașului

Pe tema aprobării bugetului local pe anul acesta, discuțiile s-au purtat doar pe tema a ce sume trebuie alocate pentru a îmbunătăți serviciile prestate de compania județeană ApaServ și pentru a se asigura apa potabilă către romașcani. În rest, nu au existat intervenții, semn că toți au fost de acord cu gândirea actualei conduceri a administrației.

Bugetul, în forma sa inițială, cum a fost propusă, se poate consulta la adresa: https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2022/02/002-aprobare-buget-local-2022_compressed.pdf.

La această formă a proiectului, consilierii PSD au propus un amendament prin care să se diminueze cu un milion de lei fondul de rezervă (care totaliza 1,1 milioane de lei) și acești bani să fie investiți în capitolul canalizare și tratarea apelor reziduale (capitol care însuma 945.000 de lei, iar cu acest amendament ar fi totalizat 1.945.000 de lei). Cei șase consilieri PSD au votat pentru, consilierii PNL și doi de la USR au votat împotrivă, iar două abțineri au venit tot de la USR.

Și USR a avut un amendament, care viza tot interesul pentru ceea ce înseamnă sistemul de apă. Viceprimarul Radu Samson nu a pierdut ocazia să le reproșeze celor de la PSD că tratează apa ca pe „o formație de lăutari în care se aruncă cu bani”. În opinia celor de la USR, este mai important să investească în sectorizarea orașului, astfel încât – în caz de avarie sau de nevoia de intervenție pe o anumită zonă – doar aceea să fie privată de alimentarea cu apă. Astfel, grupul USR a cerut să să se elimine suma de 35.000 de lei care ar fi urmat să fie cheltuită pentru achiziționarea unei scene și a unui sistem de sonorizare și banii să fie adăugați la capitolul „cămine și debitmetrie sectorizare rețea de apă (14 sectoare) ”, astfel încât suma finală să fie de 470.000 de lei.

Consilierul PSD George Bălan a intervenit și a precizat că asigurarea apei ar trebui să fie prioritatea zero a orașului, propunându-i primarului Leonard Achiriloaei să o aducă în atenția Guvernului: „Propun să fie convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, să declarăm problema apei, să transmitem mai departe către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și de aici să se ceară sprijin de la Guvern. Guvernul a dat bani pentru Timișoara, unde este un primar USR, cred că și Romanul merită sprijinit”. Amendamentul USR a trecut cu votul celor de la PNL și USR. Celelalte aspecte din buget au rămas neschimbate.

Promisiunile primarului Leonard Achiriloaei

Și primarul Leonard Achiriloaei a dorit să puncteze grija și interesul pentru alimentarea cu apă a orașului. Acesta i-a mustrat pe consilieri, cu direcție către PSD, că au propus un amendament prin care, dacă s-ar fi votat, nu s-ar mai fi putut finanța proiectele depuse pe bugetare participativă, precum și cele ale ONG-urilor. Mai mult, acesta a „arătat cu degetul” și spre consilierii județeni care fac parte din Consiliul de Administrație al ApaServ și care ar trebui să se implice.

În plus, edilul a precizat că a obținut promisiuni de mai bine de la ApaServ: „La ultima ședință pe care am avut-o, am agreat cu ApaServ obiective foarte clare și au înțeles că trebuie să investească serios. Au trimis către Primărie o listă de investiții pentru acest an de un milion de lei. Și noi am pus suma de 945.000 lei și ne-am asumat și reparația rezervorului de la Gară. Pentru 2022, avem alocate practic trei milioane de lei, sumă care nu s-a alocat niciodată. Din 2012-2021, conform datelor oficiale, ApaServ a investit la Roman două milioane de lei, deci mai puțin decât preconizăm acum pentru 2022. Dacă nu vor fi respectate aceste înțelegeri, avem alte demersuri pe care le putem face”.

Primarul Leonard Achiriloaei a mai precizat că, dintr-un împrumut bancar, dorește să achiziționeze terenurile pe care se află puțurile de la stația de captare și că a început deja procedurile pentru exproprierea celor care au terenuri pe care se află puțurile de apă, aproximativ 10% din suprafața totală.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0