HomeSocialEducatie

Patru romaşcani pentru Bruxelles

Patru elevi romaşcani vor vizita Parlamentul European, în cadrul unui proiect propus de organizaţia tinerilor liberali din Neamţ.

Patru elevi romaşcani de liceu vor merge la Bruxelles pentru a afla ce este şi cum funcţionează Parlamentul European. Cei patru elevi sunt câştigători ai unui concurs de proiecte iniţiat de Tineretul Naţional Liberal – Organizaţia Neamţ, lansat în luna noiembrie sub deviza „Tinerii liberali te înţeleg, te sprijină, te susţin”, o campanie dedicată tinerilor cu idei în diverse domenii.

Andreea Capră este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”. Proiectul care a trimis-o la Bruxelles este un proiect dedicat formării profesionale a tinerilor, „Romanul – centru de elită profesională”, prin care clădirea fostului Liceu nr. 1 ar putea fi transformată într-un centru de formare profesională pentru tineri. „Am plecat de la ideea că specialiştii nu sunt doar cercetători, medici, ingineri, ci şi muncitorii calificaţi fără de care agentul economic nu poate realiza producţie sau servicii de calitate. Acest Complex de pregătire profesională ar urma să comaseze toate calificările acreditate în Roman şi în zona limitrofă. Consider că această măsură ar încuraja dezvoltarea agenţilor economici locali, ar atrage noi investitori şi ar oferi tinerilor şansa de a învăţa o meserie şi de a obţine un loc de muncă bine plătit”, a spus Andreea Capră.

Tot un proiect în domeniul formării profesionale a tinerilor a propus şi Denisa Grădinariu, de la Colegiul Tehnic „Danubiana”. „Am propus un proiect pentru formarea tinerilor în domeniul industriei alimentare, un domeniu pe care îl consider de succes şi în care am experienţă, pentru că şi eu mă pregătesc pentru industria alimentară”, a spus Denisa Grădinariu. Denisa speră ca vizita la Bruxelles să o îmbogăţească spiritual, să cunoască oameni şi locuri noi şi să-i ofere o experienţă de neuitat.

Proiectul propus de Gabriel Iovu, elev la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, are la bază o experienţă personală şi are drept scop facilitarea schimbului de informaţii între generaţii. „Eu sunt la şcoală şi ştiu cât de importantă este educaţia – şi nu doar educaţia pe care o căpătăm din cărţi, cea formală, ci şi cea informală. Proiectul meu propune un schimb de cunoştinţe între generaţii. Bunicii ar putea învăţa de la nepoţi cum să folosească internetul şi tehnica nouă, în general, iar tinerii ar putea profita de experienţa de viaţă a bunicilor. Recunosc că în scrierea proiectului am plecat de la experienţa mea, pentru că bunicii mei s-au implicat în creşterea mea şi ştiu că bunicii joacă un rol important în viaţa tinerilor”, a spus Gabriel Iovu. În ceea ce priveşte vizita la Bruxelles, Gabriel speră că această experienţă îl va ajuta să vadă ce se află în spatele sintagmei „Parlamentul European”. „Foarte mulţi vorbesc despre Parlamentul European, dar puţini ştiu ce înseamnă cu adevărat această instituţie. Sper să aflu ce înseamnă Parlamentul Eueropean în adevăratul sens al cuvântului şi, de ce nu, să am şansa de a mai ajunge acolo”, a spus Gabriel Iovu.

Proiectul propus de Alin Pahome este un proiect care vizează sursele alternative de energie. „Am propus amplasarea de turbine eoliene în lunca Siretului, care ar putea reprezenta o sursă de energie pentru Roman şi comunele învecinate. Aceasta ar însemna atât o reducere a facturilor, cât şi promovarea «energiei verzi»”, a spus Alin Pahome.