HomeSocial

Patronul jurnaliștilor, comemorat pe 24 ianuarie

Sfîntul Francisc de Sales, licențiat în drept, a multiplicat pentru prima dată predicile pe foi volante. Mesajele religioase erau strecurate pe sub ușă sau afișate pe pereții clădirilor.

 

În calendarul romano-catolic, în fiecare an, pe 24 ianuarie, este comemorat Sfîntul Francisc de Sales. Acesta este considerat patronul ziariștilor, datorită modului original în care și-a făcut cunoscute predicile, titlu care i-a fost acordat în 1923, de Papa Pius al XI-lea.

Sfîntul Francisc de Sales s-a născut în 1567 în castelul din Sales dintr-o familie nobilă din Savonia – regiune în sud-estul Franței, la frontiera cu Italia. După luarea licenței în drept la Universitatea din Padova, împotriva așteptărilor părinților, la vîrsta de 26 de ani cere să devină preot și se prezintă voluntar pentru misiunea oficială de predicator catolic în zona Genevei. Văzînd că roadele obținute prin predici erau foarte puține, a început să publice foi volante pe care el singur le strecura sub ușile caselor sau le afișa pe pereți; această originală activitate i-a adus titlul de patron al jurnaliștilor și al tuturor celor care vor să răspîndească adevărul creștin slujindu-se de mijloacele de comunicații sociale.

La vîrsta de 32 de ani, este numit Episcop ajutor, și peste trei ani Episcop titular de Geneva. A murit la Lyon, în ziua de 28 decembrie 1622, din cauza unui atac de apoplexie, și a fost declarat sfînt în 1655.

Comentarii

WORDPRESS: 0