Prima paginăEconomie

Patroni sancționați pentru munca „la negru”

Patroni sancționați pentru munca „la negru”

Dimensiune text

 

 

În perioada 1 – 31 ianuarie, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ au efectuat 304 controale, ocazie cu care s-au constatat 408 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 149 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 273.500 lei.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM), în luna ianuarie, zece inspectori de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 131 vizite de control şi evaluare la unităţi economice şi au aplicat 131 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 3.500 lei. În luna ianuarie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate zece evenimente de muncă (patru  alunecări sau căderi la nivelul solului, trei accidente de circulaţie, trei intervenţii necorespunzătoare la maşini în funcţiune), unul soldat cu invaliditate şi nouă cu incapacitate temporară de muncă, toate aflate în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă (RM), în luna ianuarie, 13 inspectori de muncă din cadrul compartimentului RM au controlat 173 de agenţi economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 270.000 lei, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003, modificată şi completată, şi ale HG nr.905/2017.

La zece angajatori au fost depistate 14 cazuri de muncă nedeclarată, astfel: pentru 12 persoane, angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare, pentru o persoană contractul individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii şi o persoană a fost depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului de muncă cu timp parţial. Au fost dispuse zece măsuri şi s-au aplicat zece sancţiuni contravenţionale, în valoare de 270.000 lei.

Totodată, la sfârşitul lunii ianuarie a avut loc evaluarea performanţelor profesionale individuale ale inspectorilor şefi ai inspectoratelor teritoriale de muncă pentru anul 2017. Cu acest prilej, activitatea şi managementul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au fost apreciate ca fiind foarte bune, inspectorul şef Ioan Popescu primind calificativul „foarte bine”, cu nota maximă, informează un comunicat al ITM Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • oarecare 4 ani

    O actiune binevenita,care ar trebui sa se desfasoare permanent.Pe linga munca la negru cred ca ar trebui stopat si fenomenul de munca neplatita si nepontata.Legislatia pt. cei care nu stiu s-a modificat in sensul ca daca ramii la dispozitia patronului indiferent ca muncesti sau nu esti pontat,pontajul patronul trebuie sa il faca zilnic si desigur sunt si alte modificari aparute anul trecut.Astea le-am retinut din presa dar cred ca un articol interesant si scris la obiect de catre Ziarul de Roman ar fi si drepturile si obligatiile salariatului.
    Fata de anii din urma munca la negru s-a mai redus dar partea de relatii de munca,timp de munca si pontaj inca sunt multe nereguli si ar trebui incet sa intram si noi in normalitate.