HomeInedit

Pască şi cozonac cu gustul „de acasă”

O patiserie din Cotu Vameş vinde pască şi cozonac cu gustul copilăriei. Acesta este motivul pentru care clienţii sunt fideli, indiferent de unde vin. Calitatea produselor a determinat şi gospodinele cu experienţă să pună şorţu-n cui şi să pună mâna pe telefon pentru a da comandă.

Pentru români, Paştele fără pască nu este complet. Această delicatesă, care se mănâncă doar de Învierea Domnului şi în următoarele 40 de zile de după, se poate prepara acum în variante multiple, cu ingrediente diferite, în funcţie de gust şi preferinţe. Cu toate acestea, reţeta tradiţională, în care se pune umplutură de brânză peste aluat, într-o formă de copt rotundă, nu lipseşte din nicio gospodărie. Reţeta se transmite din generaţie în generaţie, iar acest lucru este valabil şi pentru gospodinele care nu prea mai au timp de munci casnice.

patiserie02Din dorinţa de a păstra tradiţia şi de a satisface o nevoie a pornit şi ideea de afacere a Mădălinei şi a soţului ei. Cei doi au fost plecaţi în străinătate, dar s-au întors acasă, fiind convinşi că şi în România se poate trăi, dacă ştii să faci ceva şi munceşti cu drag. Aşa că au investit banii câştigaţi în străinătate într-o patiserie. Aceasta se află în Cotu Vameş, chiar lângă Școala „Otilia Cazimir”. Produsele au avut mare căutare încă de la început, atât prin varietate, cât şi prin reţetele şi materiile prime folosite. „Noi folosim ingredientele pe care le utilizează orice gospodină în casă. Evităm coloranţii, aditivii şi alte ingrediente de acest tip. De aceea, cozonacul pe care îl facem noi se învecheşte în câteva zile, la fel ca prăjiturile sau pasca. Păstrez reţetele tradiţionale, pentru că ştiu cum este să nu ai timp, dar să îţi doreşti un produs cu gustul acela de acasă”, povesteşte Mădălina.

Iar comenzile nu au întârziat să apară. Săptămâna trecută, de la patiserie au plecat aproape o mie de păşti şi de cozonaci. Preţul este de 15 lei pentru un cozonac şi de 18 sau 19 lei pentru o pască, în funcţie de umplutură – cu brânză, smântână sau ciocolată. O altă perioadă din an în care se munceşte din greu la patiserie este atunci când creştinii ortodocşi sărbătoresc „sfinţii”. Atunci, Mădălina şi cele două ajutoare fac peste o mie de sfinţi – colăcei în forma cifrei opt, unşi cu nucă şi zahăr.

Pentru gospodinele din Cotu Vameş, patiseria de lângă şcoală reprezintă un mare ajutor. „Când eram tânără, frământam mai multe kilograme de aluat, fiindcă aveam un cuptor mare şi nu puteam face doar doi cozonaci. Era multă muncă pentru încălzirea cuptorului şi, apoi, pentru a-l ţine încălzit atât cât trebuie, atlfel ce era în cuptor se ardea sau nu se cocea bine. Acum, nu mai am pentru cine să muncesc atât. Copiii mei nu locuiesc cu mine, iar pentru a face o colivă la biserică, ori pentru alte ocazii, dau comandă, cât şi când vreau. În plus, nu mă mai simt în putere, ca să muncesc ore în şir”, a spus Natalia, una dintre gospodinele trecute de prima tinereţe, „abonată” la produsele patiseriei din Cotu Vameş.

Printre clienţii fideli se numără şi persoane din alte localităţi, inclusiv din alte judeţe. Comanda se face telefonic, iar clientul vine la Cotu Vameş la ora şi în ziua stabilite de comun acord. Pasca şi cozonacul ajung, apoi, departe. Anul acesta, o familie din judeţul Vrancea a pus pe masă pască cu smântână şi cozonac de la Cotu Vameş, datorită gustului de acasă, pe care cu greu îl regăseşti la produsele cumpărate din supermarket.

Comentarii

WORDPRESS: 0