Prima paginăRoman

Partide mari, cheltuieli mici

Dimensiune text

* chiria pentru un sediu de partid pornește de la 9 lei/lună * cea mai mare chirie se apropie de 200 lei, cam cît reprezintă cotizația lunară a unui membru din conducerea formațiunii politice * calitatea de membru de partid se poate obține cu 1 leu *
Sediile impunătoare ale partidelor valorează, pe piața imobiliară, destul de mult. Aflate în zone centrale, cu vad bun și spații generoase, sediile de partide sînt rîvnite de mulți oameni de afaceri. Un alt aspect deloc de neglijat îl reprezintă și valoarea chiriei lunare pe care partidele o plătesc către proprietarul spațiilor respective.

 

 

Proprietarul spațiilor este Primăria municipiului Roman, iar cea mai mare chirie plătită de o formațiune politică este în valoare de 164 lei pe lună. Valorile, ridicol de mici, au și o explicație. Conform legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, „plata tuturor cheltuielilor legate de telecomunicații, energie electrică și termică, gaze, apă, canal etc. ale unui partid cade în sarcina exclusivă a acestuia și se face la tariful spațiilor destinate pentru locuit„.

Cea mai mică chirie o plătește Partidul Național Țărănesc Creștin Demorcat (PNȚCD), de doar 9 lei/lună, bani care ajung în contul Municipial Locato, societate a Consiliului Local Roman. Sediul se află în Pietonal Ștefan cel Mare, zonă în care chiria pentru un spațiu comercial se apropie de 10 euro/lună/metru pătrat.

 

 

La cîțiva metri distanță se află sediul PDL Roman. Chiria pe care reprezentanții PDL o plătesc către societatea Municipial Locato este de 45,75 lei/lună.

 

Tot în Pietonal Ștefan cel Mare se află și sediul PNL Roman. Liberalii plătesc 33 lei/lună chirie. Cea mai mare chirie o plătesc social-democrații. Pentru sediul de pe strada Ștefan cel Mare, PSD Roman are de plătit, lunar, la primăria Roman, 164 lei.

 

 

Banii provin, spun la unison reprezentanții partidelor politice, din cotizații. Membrii simpli trebuie să dea la partid cîte un leu în fiecare lună, dar șefii partidelor au hotărît să nu mai ia leul de la oamenii care nu au funcții în cadrul partidul. Dacă ar fi strîns cotizația, la bugetul PSD Roman ar fi ajuns, lunar, 2.500 lei, acesta fiind numărul de membri. În același mod, PDL Roman ar fi strîns în fiecare lună 3.500 lei, iar PNL Roman, 800 lei. Contribuția este mai mare pentru membrii care fac parte din birouri politice și care au funcții în diverse instituții, cum ar Consiliul Local sau Consiliul Județean. Pentru aceștia, cotizația lunară poate ajunge și la 150 lei/lună.

 

Dar partidele mai beneficiază și de alte forme de finanțare. Conform Legii nr.43/2003, „partidele politice primesc anual subvenții de la bugetul de stat. Subvenția se varsă lunar în contul fiecărui partid politic prin bugetul Secretariatului General al Guvernului și se reflectă distinct în evidența contabilă. Partidele politice care la începutul legislaturii au reprezentanți în grupuri parlamentare, cel puțin într-o Cameră, primesc o subvenție de bază. Partidele politice reprezentate în Parlament primesc o subvenție proporțională cu numărul de mandate obținute„.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0