Prima paginăReligie

Parohiile catolice pierd sute de credincioşi anual

Dimensiune text

Cele patru parohii romano-catolice din Roman pierd, anual, enoriaşi. Unii pleacă în străinătate şi nu mai ţin legătura cu cei rămaşi acasă, alţii se mută din localitate sau trec la alte religii. 

La începutul fiecărui an, preoţii catolici vizitează familiile din parohie, pentru a binecuvânta locuinţele şi pe cei care locuiesc în ele. Cu această ocazie, preoţii actualizează bazele de date ale parohiei şi află noutăţi despre enoriaşi, despre schimbările care au avut loc în vieţile lor în ultimul an şi despre cei care au plecat ori s-au întors din străinătate.

Din parohia „Isus Bunul Păstor”, 128 de familii întregi, reprezentând 551 de enoriaşi, sunt plecate în alte ţări, dar ţin legătura, în continuare, cu preoţii. „Numărul familiilor din parohia noastră scade de la un an la altul. În 2014, aveam 570 de familii, cu 1.695 de enoriaşi, iar în 2015 au mai rămas 561 de familii, cu 1.620 de credincioşi. Acest lucru se întâmplă deoarece unele familii s-au mutat la ţară, iar alte familiiau fost scoase din registre, pentru că,  de cinci ani, nu au mai dat niciun semn”, a spus preotul Francisc Fărcăşel, parohul bisericii. Aceasta este una dintre cele mai tinere parohii din oraş, cu 603 credincioşi care au până în 35 de ani.

Fenomenul de migraţie în străinătate este întâlnit şi printre enoriaşii parohiei catolice „Fericitul Ieremia Valahul”. Din 1.524 de credincioşi, 269 sunt plecaţi în străinătate. „Țările în care avem cei mai mulţi enoriaşi sunt: Italia, Spania, Germania, Grecia, Cipru, dar şi Norvegia sau Canada. În ultimul an, au existat şi familii care s-au întors din străinătate, din ţări precum Japonia sau Emiratele Arabe Unite”, spune preotul Alois Moraru, parohul bisericii „Fericitul Ieremia Valahul”.

Una dintre parohiile catolice cu cel mai mare număr de enoriaşi este şi cea mai veche din oraş, respectiv cea de pe strada Ștefan cel Mare, care se numeşte „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” (foto). Aceasta are în registre 2.769 de credincioşi, iar între 10 şi 15% dintre ei sunt plecaţi în străinătate. „Avem 1.019 familii în parohie, iar 361 dintre acestea sunt formate dintr-un singur membru, în general văduvi sau divorţaţi. Plecate în străinătate avem şi familii întregi, dar şi situaţii în care numai unul dintre părinţi este plecat sau numai copiii. Cei mai mulţi se află în Italia, Spania, Anglia, Belgia, dar avem şi în Australia, Canada sau SUA. În ultimul an, au existat şi multe persoane care s-au întors din străinătate, în principal deoarece nu mai aveau de lucru. Alte familii, mai tinere, s-au întors pentru a-şi înscrie copiii la o şcoală românească. Am observat că, de multe ori, cei care se întorc după mulţi ani acasă au probleme de readaptare. În special copiii, mai ales cei care s-au născut în străinătate. Chiar dacă ştiu să vorbească şi româneşte, ei gândesc, mai întâi, în limba pe care au învăţat-o acolo, şi, apoi, încearcă să vorbească în română”, a concluzionat părintele Pavel Chelaru, parohul bisericii „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”.

Aproximativ 100 din cele 887 de familii aflate în registrele parohiei catolice „Inima Neprihănită a Mariei” sunt şi ele plecate în străinătate, dar mai ţin legătura cu cei rămaşi acasă, astfel că nu li s-a pierdut urma, dovadă fiind faptul că 2.064 de credincioşi se află în evidenţa preoţilor acestei biserici.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0