Prima paginăEconomie

Parlamentarii vor un buget dedicat infrastructurii

Dimensiune text

Cele mai multe amendamente la proiectul de buget pe anul viitor ţin de modernizări de drumuri. Alocarea de fonduri pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare va fi obiectul altor amendamente. Deputatul Elena Udrea vrea reabilitarea Casei Celibidache.

Proiectul de buget pentru anul 2015 va ajunge, vineri, în Parlament. Până vor putea studia proiectul, parlamentarii au făcut liste cu  amendamentele pe care vor să le supună spre analiză comisiilor de specialitate.

Deputatul Colegiului nr. 5, Ioan Munteanu, vrea mai mulţi bani pentru infrastructura judeţului. „Vreau să depun un amendament pentru modernizarea DN 15 Piatra Neamţ – Bacău, să fie lărgit la patru benzi. Vreau ca la bugetul Consiliului Judeţean Neamţ să fie alocaţi 20.000.000 de lei, bani care să fie folosiţi pentru asfaltarea drumurilor judeţene şi a drumurilor comunale. Va mai fi un amendament pentru alocare de fonduri în agricultură, în domeniul vegetal şi zootehnic. Nu sunt singurele amendamente pe care vreau să le fac, dar nu le spun pe toate, fiindcă sunt conştient că nu vor trece toate”, a afirmat deputatul Ioan Munteanu.

Deputatul Colegiului nr. 6, Dorinel Ursărescu, pune pe primul plan tot infrastructura. „Sunt localităţi în care trebuie realizate reţele de canalizare, de alimentare cu apă, trebuie modernizate drumuri. Spre exemplu, pentru comuna Girov sunt necesari 500.000 de lei pentru modernizarea drumului comunal Turtureşti – Gura Văii. Am mai multe amendamente pe care le voi susţine, dar nu vreau să dau speranţe deşarte oamenilor”, a spus deputatul Dorinel Ursărescu.

Senatorul Colegiului nr. 2, Leonard Cadăr, are cinci amendamente pregătite pentru proiectul de buget. Acesta vrea atribuirea a 250.000 de lei pentru reţeaua de apă potabilă a comunei Boteşti, 250.000 de lei pentru modernizarea a trei puţuri de apă la Dragomireşti şi 300.000 de lei pentru reabilitarea căminului cultural din comuna Doljeşti. Printr-un alt amendament, parlamentarul susţine alocarea a 1.490.000 de lei pentru construirea unei grădiniţe în satul Nisiporeşti, comuna Boteşti. Al cincilea amendament vizează acordarea a 22.500.000 de lei pentru reţeaua canalizare, apă potabilă şi pentru o staţie de epurare a apelor uzare în comuna Bahna.

Senatorul Colegiului nr. 1 Eugen Țapu-Nazare consideră că amendamentele pot fi iniţiate abia după ce Parlamentul va primi proiectul de buget. „Cel mai probabil, voi face amendamente pe infrastructură. Nu cred că vor fi prinse sume pentru modernizarea drumului Piatra Neamţ – Bacău, a drumului Piatra Neamţ – Roman sau pentru asigurarea cofinanţării pentru autostradă. Voi face amendamente, dacă presupunerile mele se confirmă. Vor mai fi şi altele, vi le voi putea comunica săptămâna viitoare”, a precizat Eugen Țapu, senatorul Colegiului nr. 1.

Deputatul Colegiului nr. 4, Elena Udrea, vrea să redea strălucirea unei clădiri-simbol a municipiului Roman. „Ca în fiecare an, voi susţine finanţarea prin buget a unor proiecte importante pentru judeţul Neamţ şi pentru locuitorii municipiului Roman. Aceste proiecte pentru care se pot aloca fonduri sunt rezultatul consultării permanente atât cu reprezentanţii administraţiei locale, cât şi cu simplii cetăţeni care fac sesizări la biroul parlamentar din Roman. Anul acesta, cel mai important proiect pentru care voi încerca să obţin resurse bugetare este consolidarea şi restaurarea Casei Celibidache, unul dintre cele mai vechi imobile din Roman. Din discuţiile pe care le-am purtat cu primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, este nevoie de aproximativ 1,1 milioane de euro pentru finalizarea întregii lucrări şi dotarea corespunzătoare, pentru a transforma clădirea într-un punct de atracţie pentru turişti. Știu că există chiar şi un proiect depus la Ministerul Culturii în acest sens, încă din 2012. Am încredere că acest obiectiv va putea fi finanţat, fie el şi parţial, prin bugetul din 2015, măcar ca lucrarea să poată fi demarată. Îmi doresc foarte mult ca acest proiect să poată deveni realitate şi va exista toată susţinerea grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară”, a transmis deputatul Elena Udrea.

COMENTARII

WORDPRESS: 0