Medicii sfătuiesc părinții care au copii ce vor începe noul an școlar să nu ignore vaccinarea copiilor împotriva bolilor infecțioase, pentru a evita eventuale focare sau epidemii.
Astfel, copilul care merge la grădiniță trebuie să fie vaccinat antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B, la vîrsta de un an. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la șase ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă și antipoliomielită. Semnalul de alarmă este tras în urma unor statistici îngrijorătoare care arată că, la nivel național, doar 21% dintre mame aleg imunizarea prin vaccinare, iar 20% aleg nutriția ca metodă de imunizare a copilului. Nu trebuie ignorate nici vaccinurile care nu fac parte din categoria celor obligatorii. De exemplu, varicela nu se regăsește în schema națională de imunizare din România, dar, în anul școlar precedent, numărul cazurilor a crescut cu 44% față de 2010. De multe ori, boala duce chiar la complicații precum meningită, encefalită sau pneumonie. În anul școlar care s-a încheiat, în școlile din județ s-au înregistrat 65 de cazuri de scarlatină, 62 de cazuri de rujeolă, 809 cazuri de rubeolă, 766 de cazuri de varicelă și 173 de cazuri de angină streptococică.
„Vaccinarea este extrem de importantă nu numai pentru că începe școala, ci pentru că ea crește imunitatea copilului. În cazul vaccinurilor stabilite prin calendarul național, acestea sînt obligatorii și nu pot fi refuzate. Din păcate, legea nu a inclus și sancțiuni pentru părinții care refuză să-și vaccineze copilul, așa cum se întîmplă în alte țări. De exemplu, în Italia, dacă un părinte nu-și vaccinează copilul, atunci acel copil, în luna respectivă, cînd trebuie vaccinat, nu primește alocația„, a declarat medicul de familie Angela Bica.
Comentarii