Prima paginăReligie

Părintele stareț de la Mănăstirea Giurgeni, Antonie Jeflea, a urcat la Cer

Părintele stareț de la Mănăstirea Giurgeni, Antonie Jeflea, a urcat la Cer

 

 

Duminică, 18 februarie, părintele arhimandrit Antonie Jeflea, starețul Mănăstirii Giurgeni, din comuna Valea Ursului, s-a stins din viață, după o grea suferință. Anunțul a fost făcut duminică după-amiază de reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: „Cu durere, vă aducem la cunoștință că în această după-amiază a plecat la Domnul părintele Arhimandrit Antonie Jeflea, staretul Mănăstirii Giurgeni. Ne rugăm ca Domnul să așeze în ceata cuvioșilor pe slujitorul său”.

În urmă cu o săptămână, pe 9 februarie, credincioșii fuseseră îndemnați să se roage pentru sănătatea starețului: „În pas de mare durere venim cu umilință rugându-vă să vă rugați pentru Părintele nostru iubit Arhimandrit Antonie, care are mare nevoie de rugăciuni. Dacă în momentele grele ale noastre, el fost alături ore întregi, acum a venit timpul ca și noi o rugăciune să facem pentru el”.

Părintele stareț Antonie Jeflea a fost un bănățean care și-a găsit liniștea în mănăstirile Moldovei. Drumul spre călugărie l-a început la mănăstirea Secu, sub îndrumarea preafericitului părinte Cleopa. Mănăstirea l-a purtat în școală, după liceul sanitar urmând Seminarul Teologic, Facultatea de Drept și, apoi, Facultatea de Teologie. Fost secretar al mănăstirii Cetăţuia – Iaşi, părintele Antonie a fost trimis slujitor la Mănăstirea Giurgeni de la 1 iulie 1995, fiind numit stareț la 1 noiembrie 2000. În mănăstirile Moldovei el a descoperit sufletul cald și primitor al moldovenilor. „Sufletul omului este ca o cameră din casă pe timpul iernii. Dacă afară e frig și în casă cald – este bine, dar dacă frigul de afară pătrunde și în casă – nu putem trăi”, spunea părintele stareț Antonie Jeflea, în urmă cu 14 ani, pentru Ziarul de Roman.

Așezământul monahal de la Giurgeni datează de la începutul secolului al XVIII-lea, când apare menționat documentar pentru prima dată ca fiind un schit construit în anul 1721, de câțiva călugări greci. Pe la jumătatea secolului XIX-lea, lăcașul de cult a fost transformat în schit de maici și, apoi, în mănăstire de maici. Actuala biserică a mănăstirii a fost construită în anul 1833, funcționând până în anul 1959, când a fost desființată de comuniști. Mănăstirea a rămas în paragină până în anul 1993 și a fost redeschisă în aprilie 1995. Cererea credincioșilor care au susținut reînființarea mănăstirii a fost acceptată de Episcopia Romanului și, la 1 iulie 1995, părintele Antonie Jeflea a fost trimis ca preot slujitor. Chiar din anul sosirii la mănăstire, părintele Antonie a început lucrările de restaurare și reconstrucție a mănăstirii.

Mănăstirea Giurgeni este recunoscută și căutată de credincioși pentru că adăpostește o icoană veche despre care se crede că înfăptuiește minuni. Icoana este îmbrăcată în argint și a fost dăruită bisericii la data de 6 august 1831, dovedindu-se, după cum spun localnicii, făcătoare de minuni. Se spune că cel de-al treilea ochi și cea de-a doua gură au apărut peste noapte, prin voie dumnezeiască, pe icoana deja pictată.

Părintele Antonie spunea că a fost martor al minunii chiar în anul sosirii sale la mănăstire, în anul 1995. „Era un copil de vreo șase ani, din Vaslui, mut din naștere. Părinții l-au adus la mănăstire și, la un moment dat, după slujba de maslu pe care am oficiat-o, copilul a rostit limpede primele cuvinte din viața lui, cerându-i mamei sale să-l ia în brațe și să-l ridice până la icoană pentru a o săruta”, povestea părintele Antonie.

Povestea a făcut înconjurul țării și oamenii au bătut drumul până la Giurgeni să ceară ajutor. Icoana nu are o dată de prăznuire, dar pelerinii o cinstesc la 6 august, data intrării icoanei în posesia mănăstirii, la hramul lăcașului de cult și la toate sărbătorile închinate Maicii Domnului.

 

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 27
 • Florentina Vlad 4 ani

  BUNUL DUMNEZEU SA IL IERTE SI SA IL ODIHNEASCA IN PACE!

  O veste mai crunta nici ca se putea!

  TE VOI IUBI IN VECI PARINTE SFINT SI TE VOI PURTA IN SUFLETUL MEU!!!

  DRUM BUN PARINTE DRAG!
  DRUM BUN FAMILIA MEA!
  DVS ERATI SI VETI RAMINE FAMILIA MEA!!!
  VA PUP PE SUFLET SI SINT SIGURA CA SUNTETI CU NOI!!!
  FLORENTINA( Snagovenii)

  • ION CHIRUTA 4 ani

   .NE PLEACA MARII DUHOVNICI .E TRIST.DOMNUL SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

  • Ilenuta Butnaru 4 ani

   Nu l-am cunoscut pe parinte, dar din vorbele d-stra imi dau seama ca a fost un om deosebit. Am vazut la TV secvente de la inmormantare si dupa felul cum plangea si vorbea lumea despre dansul mi-am dat seama ca a fost un sfant. Regret nespus ca nu l-am cunoscut, dar cu toate astea il simt deja in sufletul meu……simt ca il iubesc la fel de mult ca pe parintele Arsenie Boca si sunt sigura ca ma va ajuta atunci cand voi avea nevoie si il voi ruga. Abia astept sa merg la mormantul sau , sa-i sarut crucea sfanta ……daca n-am facut-o cat a fost in viata, macar acum sa reusesc. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Si eu il voi iubi si il voi purta in suflet mereu. Sunt sigura ca ne va ajuta asa cum o face si parintele Arsenie. Drum bun parinte drag si sfant !

 • Gavenea Cornelia Iasi 4 ani

  Ati fost unic! Bun, rabdator, ne dadeati sperante de bine, sunteti un inger! Sa va amintiti si de noi pacatosii! Drum bun la cer !

 • Harlea Viorica 4 ani

  Dumnezeu sa îl odihnească și sa ierte toate păcatele înger Bun în trup de om

 • Luminita comanescu 4 ani

  Dumnezeu sa te aiba in paza PARINTE TE VOI IUBI MEREU -MULTUMESC !

 • Pr. Antonio 4 ani

  Dumnezeu să îl odihneasca in Imparatia Sa! Veșnica lui pomenire!

 • Ruxandra Chivu 4 ani

  Dumnezeu sa va odihneasca in pace! De acolo unde sunteti sa va rugati pentru noi cei rămași aici.

 • Chirila Steliana 4 ani

  Drum bun in lumina lina , Parinte Drag! Am simtit din plin puterea rugaciunilor dumneavoastra ! Toata invatatura pe care ne-ati dat-o a fost si va ramine vesnic in sufletul meu si al fiicei mele .Va fi trist fara dumneavoastra ! Va iubim de acolo de SUS unde sunteti si ne rugam pentru asejarea in rindul celor drepti!

  Steliana si Cristina
  Focsani

 • Elena 4 ani

  Este o veste foarte trista,nu te voi uita niciodata,vesnica odihna Sfinte Parinte

 • Drum bun Parine drag.Ai fost și vei rămâne în sufletul nostru un bun sfătuitor.
  Bunul Dumnezeu Sal ierte.

 • Ana 4 ani

  Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odhineasca in pace. Drum Iin catre Cer Parinte Sfint!

 • Florin 4 ani

  Mare tristete. Dumnezeu sa-l odihneasca.

 • cristina 4 ani

  Dumnezeu sa va odihneasca in pace! Drum bun Parinte bun!!

 • Ana 4 ani

  Ana

  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.

 • Bulau Mihaela 4 ani

  Suntem cu toti tristi , toti cei care va iubim, imi aduc aminte ca anul trecut mi-ati aparut in cale si atata bucurie am simtit ca aproape v-am speriat cu ce viteza am fugit sa va intampin,
  Nu voi uita cat de mult s-a bucurat sufletul meu, atat de tare ca si dupa cativa kilometri de mers pe jos simteam binecuvantare data.
  Eu stiu parinte drag ca acum sunte-ti impreuna cu sfinti si cu Tatal Ceresc , cu Maica Domnului care v-au adus in imparatia cerurilor.
  Bucurati-va de tot ce a-ti gasit acolo si nu ne uitati pe noi cei pacatosi! Amin

 • Pr. Gheorghe Oprica 4 ani

  Veste trista pt cei care l-am cunoscut pe parintele Antonie, in Mănăstirea Horaița, unde am copilărit amândoi, apoi in Mănăstirea Hlincea, de unde prExarh Mitrofan l-a luat la Mănăstirea Cetăţuia. Ne părăsește acum, mergând la Tatăl Ceresc, un suflet bun, in suflet cald, un suflet nobil. Sa te bucuri, părinte Antonie, de Împărăția Cerului, unde ți s-a pregătit ți-e loc de odihna!

 • Martin Daniel 4 ani

  BUNUL DUMNEZEU SA IL IERTE SI SA IL ODIHNEASCA IN PACE!

 • Andrei vasile 4 ani

  Sa mai dus la tatal UN mare duhovnic ,bunul dumnezeu sa-l puna DEA dreapta lui CA merita. Dumzeu sa-l ierte

 • Marina 4 ani

  Imi pare rau ca cel care a scris articolul in legatura cu biserica de la Giurgeni nu s-a documentat. Ar fi trebuit sa mearga acolo la Giurgeni si sa discute cu localnicii sa afle cum si ce a fost desfiintat de comunisti. Eu sunt din Giurgeni, parintii, bunicii bunicilor mei au fost la fel si niciodata biserica din Giurgeni nu a fost inchisa, nici inainte de perioada comunista si nici dupa. Intodeauna au fost preoti acolo. Intodeauna veneau oamenii la biserica, intodeauna preotii au ajutat oamenii si oamenii biserica. Imi aduc aminte cind intr-o noapte a luat foc casa parohiala si cum tatal meu impreuna cu toti oamenii au sarit sa stinga focul. Discutia poate fi legata despre distrugerea caselor maicutelor. Acolo era o strada cu trotuar facut din piatra si case unde locuiau maicutele iar dupa plecarea maicutelor in case au locuit famiili, CAP, magazin satesc. Repet, biserica din Giurgeni niciodata nu a fost inchisa si preotii au fost permanent la fel si icoanele.

 • Sava Constantin 4 ani

  Sfintia voastra nu va vom uita niciodata veti ramine in mintea noastra catvom fi pe acest pamint . Dar o sa ne lipsiti intucit nu mai avem de la cine sa mai cerem sfaturi si no sa mai aiba cine sa ne povatuiasca cum sa trecem peste necazurile de tot felul . Dar traim cu nadejdea ca de acolo de sus ne supervizati si impreuna cu sfintii ne veti ajuta mai mult . Greu i-mi va fi mie si sotiei de acum cind vom mai veni la Sf. Manastire Giurgeni ca nu are cine sa ne mai zica ” va iubesc si va imbratisej cu drag” ci doar vom privi tristi la mormint si ne vom aduce aminte cu drag de sfintia voastra . Drum bun parinte drag ANTONIE Arhimandritul .

  Constantin si Elena

 • arseni 4 ani

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Un om minunat . Am participat la cateva slujbe .Rugaciunile parintelui iti dadeau putere , speranta și incredere. Rar intalnesti asemenea oameni.Pacat.

 • Nagy Lajos 4 ani

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 • sofia 4 ani

  DUMNEZEU SA-L IERYTE SI SA-L ODIHNEASCA IN PACE SI- L ROG SA SE UITE SPRE FAM MEA SA NE AJUTE

 • Drum lin , in lumina ! Te rugam sa ne veghezi si sa mijlocesti iertarea noastra , Preabunule Parinte Arhimandrit Antonie !

 • Iuliana 4 ani

  Drum lin parinte drag in lumina cereasca.Te rugam sa ne veghezi de acolo de sus si sa mijlocesti la iertarea pacatelor noastre Preabunule si iubitule Parinte Arhimandrit ANTONIE.