HomePolitica

„Paradox: Liberalii atacă mediul economic privat!”

Aprecierea este făcută de vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Liviu Harbuz.

Deputaţii PNL Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe au propus închiderea marilor magazine în zilele de duminică. Reacţiile declanşate au vizat nu doar efectele măsurii, ci şi calitatea emitenţilor. „Propunerii îi lipseşte esenţialul: un studiu privind impactul social sau economic al acestei restricţionări. Asistăm la un paradox în politica românească, unde reprezentanţii unui partid care se declară de dreapta, respectiv Partidul Naţional Liberal, au depus în Parlamentul României o iniţiativă prin care atacă mediul economic privat”, apreciază deputatul PSD Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură.

Acesta crede că iniţiativa liberalilor nu are nici o justificare: „Apreciez că actul normativ este unul de imagine politică, întocmit în lipsa unei dezbateri publice concrete pe acest subiect şi care nu identifică soluţii eficiente la problemele producătorilor români. Colegii liberali ar fi putut mai bine să se alăture parlamentarilor PSD care lucrează la un act normativ pentru reglementarea pieţelor volante în România. Dacă mergem după logica domnilor Săpunaru şi Gheorghe, o să ne trezim că azi-mâine vin cu un proiect să închidem duminica şi bisericile, ca să fie sprijinită economia socială”.

Critica deputatului social democrat de Neamţ face trimitere la realităţi socio-economice. „Constat, cu tristeţe, că liberalii nu şi-au pierdut doar capul, dar şi-au pierdut şi doctrina politică de drepta, cea în care politicul se doreşte a fi un partener al mediului de afaceri – atât celui de la cel mai înalt nivel, cât şi celui, mic, de familie. Ignorând acest fapt, cei doi parlamentari nu au luat în calcul că, în cultura românească din ultimii 25 de ani, cumpărăturile de duminică au devenit un obicei de familie, unul care generează zeci de mii de locuri de muncă, întrucât, potrivit estimărilor făcute de marile reţele comerciale, 45% din volumul vânzărilor săptămânale este realizat în zilele de weekend”, precizează deputatul de Neamţ Liviu Harbuz. Propunerea liberalilor este motivaţie a unei noi pledoarii făcute de deputatul PSD în favoarea promovării produselor româneşti în marile reţele comerciale. „Invocarea unor politici comerciale din state europene – multe dintre ele care acum renunţă treptat la a mai interzice activitatea de duminică a supermarketurilor, este un politicianism ieftin care ne-a adus unde ne-a adus, pentru că ne-am grăbit să copiem totul de afară, fără să ne gândim la ce e bine pentru noi, la cum putem adapta deciziile luate de alţii pentru a ne rezolva problemele de la noi de acasă. Închiderea supermarketurilor duminica nu este soluţia pentru a încuraja consumul de produse româneşti. Soluţia este în sprijinirea fermierilor şi a procesatorilor noştri să realizeze un parteneriat cu marile reţele comerciale. Noi trebuie să promovăm iniţiative legislative care să permită micilor producători să profite de interesul oamenilor pentru centrele comerciale, să fie prezenţi cu produsele lor, mai ales cu cele tradiţionale, atât în pieţe volante, cât şi pe rafturile marilor reţele comerciale”, apreciază Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0