Prima paginăReligie

Papa Francisc, salutat cu bucurie de catolicii din Dieceza de Iași

Dimensiune text

Joi dimineață, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a ținut o slujbă de mulțumire pentru alegerea noului papă. Atât credincioșii din dieceză, cât și preoții au salutat cu mare bucurie alegerea cardinalului Jorge Mario Bergoglio ca papă. Alegerea lui marchează trei premiere istorice pentru Biserica Catolică.

 

 

Credincioșii romano-catolici din Dieceza de Iași, alături de catolicii din întreaga lume, au trăit cu emoție momentul istoric de miercuri seară, când, la Vatican, a fost ales noul papă. Acesta este Jorge Mario Bergoglio, episcop de Buenos Aires, Argentina, care și-a luat numele de papă Francisc. Momentul marchează o triplă istorică pentru Biserica Romano-Catolică: este primul papă din istorie care provine din afara Europei, este primul papă care aparține Ordinului Iezuiților și este primul papă care folosește numele Francisc. Preoții din zona Romanului cred că alegerea sa a fost una extrem de înțeleaptă și a dat peste cap toate speculațiile apărute în mass-media, întrucât cardinalul argentinian nu se afla printre favoriți, înaintea alegerii.

 

Un papă conservator, alături de săraci

 

papa Francisc 02Joi dimineață, episcopul Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar, au ținut o slujbă specială de mulțumire pentru alegerea noului papă. „Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul papei Francisc. Ne-am rugat în zilele premergătoare ca Dumnezeu să aleagă. Isus l-a ales și l-a așezat să fie în fruntea Bisericii sale să-l urmeze pe sfântul Petru. Continuăm să ne rugăm ca el să fie papă al tuturor, mai ales al celor lipsiți și săraci, care au nevoie de iubirea lui Dumnezeu. Dumnezeu să-l binecuvânteze, Maica Sfântă să-l ocrotească, iar sfântul Francisc, al cărui nume îl poartă, să-l facă să fie o Evanghelie vie, cu o inimă deschisă și iubitoare față de toți. Doamne, ocrotește, binecuvântează, ajută Biserica ta, întărește-l pe Sfântul Părinte Francisc în fruntea Bisericii noastre” a spus PS Petru Gherghel.

Părintele Adrian Dancă, din Buruienești, directorul secției române din cadrul Radio Vatican, a fost cel care, în luna februarie, a anunțat demisia papei Benedict al XVI. Miercuri seară, el a vorbit și despre alegerea noului papă. „Biserica e universală și poate că, atunci când riscă să se închidă, atunci, acțiunea Duhului Sfânt o deschide spre lume. De această dată, alegerea cardinalilor s-a îndreptat spre unul de la capătul lumii, ca să parafrazăm cuvintele Sanctității Sale”, a fost de părere părintele Adrian Dancă.

„În opinia mea, cred că a fost o alegere înțeleaptă, iscusită, pentru că papa Francisc nu se afla printre favoriți și s-a demonstrat că nu există jocuri de culise, iar cardinalii nu au dat curs speculațiilor din mass-media. Este bine că a fost ales un papă conservator, care a fost mereu alături de cei săraci, iar numele ales ne duce cu gândul la Francisc, «sărăcuțul» din Assisi, care a renunțat la bogații pentru a se dedica săracilor. O altă variantă poate fi că și-a ales numele după sfântul Francisc Xaveriu, un misionar iezuit foarte apreciat”, a spus părintele Alois Moraru, parohul bisericii „Ieremia Valahul” din Roman.

În vârstă de 76 de ani, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost hirotonit preot în 1969 și a avut o ascensiune fulminantă în Argentina. În numai șase ani, el a urcat de la treapta de episcop la cea de arhiepiscop. „Ordinul iezuiților are ca principală caracteristică slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor, preoții din acest ordin fiind printre cei mai erudiți din biserica catolică. Dacă, în cazul preoților obișnuiți, hirotonirea se face după șapte-opt ani, în cazul preoților iezuiți se cere o perioadă mult mai lungă, dovadă că a actualul papă fost sfințit preot la 33 de ani. Cred că principalul său atu a fost munca enormă pe care a depus-o în Argentina, noua evanghelizare pe care a propus-o, în contextul crizei financiare și spirituale. Este un adept al spiritului de sărăcie, ceea ce îl recomandă drept un bun colaborator cu toți creștinii. Mai mult, după ce a fost ales papă, el a făcut un gest foarte rar întâlnit. Este unul din puținii suverani pontifi care, înainte de a binecuvânta mulțimea, i-a cerut să se roage pentru el. Sperăm că va pune capăt tendințelor moderniste care au început să cuprindă biserica”, mai crede părintele Alois Moraru.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0