HomeReligie

[FOTO] Papa Benedict al XVI-lea a binecuvîntat biserica din Pildești

Peste o mie de credincioși au participat la sfințirea impresionantei biserici de Pildești. La liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, oaspete de seamă a fost PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale. Acesta a oferit celor prezenți binecuvîntarea Papei Benedict al XVI-lea.

 

Momente pline de emoție și înălțare spirituală au trăit, joi, 16 august, locuitorii din Pildești. Toată suflarea satului a luat parte, începînd cu ora 11, la liturghia solemnă de sfințire a noii biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului. La liturghia prezidată de PS Petru Gherghel au participat episcopul de Chișinău, Anton Coșa, episcopul auxiliar de București, Cornel Damian, episcopul auxiliar de Iași, PS Aurel Percă, PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale, și peste 60 de preoți.
La eveniment au ținut să participe autoritățile locale, dar și oameni politici, printre care primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu, senatorul Ioan Chelaru, care, de altfel, este și fiu al satului, și deputatul Ioan Munteanu.

Părintele paroh Ioan Jicmon l-a întîmpinat pe PS Petru Gherghel la intrarea în biserică și l-a rugat să o sfințească.
Dragi oaspeți, bine ați venit! Comunitatea noastră trăiește o zi mare. Este împlinirea multor ani de chin, de trudă și greutăți, iar astăzi acești ani sînt încoronați cu această liturghie de consacrare a altarului pe care se va celebra jertfa noului legămînt. V-am așteptat cu drag să consacrați acest altar și să sfințiți această biserică„, a spus părintele Ioan Jicmon.
Vă salut pe toți cei care constituiți acest templu al lui Dumnezeu„, a răspuns PS Petru Gherghel, după care a binecuvîntat apa și a sfințit interiorul bisericii.

Predica din timpul liturghiei a fost ținută de PS Aurel Percă, care a ținut să evidențieze imaginea Sfintei Fecioare Maria. Înaltul prelat a apreciat meritele comunității catolice din Pildești. Emoțiile credincioșilor au atins cote maxime cînd a venit momentul central al liturghiei, și anume consacrarea altarului. Într-un gest simbolic, PS Petru Gherghel a spălat altarul, apoi, după cum cere tradiția, a zidit la picioarele altarului moaștele a trei sfinți. Astfel, de acum, aici se vor găsi moaștele sfinților Inocențiu și Pacific – moaște care au fost găsite în biserica veche -, moaștele sfintei Roza Venerini și un medalion al Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea. Apoi, altarul a fost acoperit cu o pînză, aceeași pe care Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat liturghia din parcul Izvor, la vizita sa în România în 1999. Această pînză va rămîne a bisericii din Pildești.

La sfîrșitul liturghiei, părintele Ioan Jicmon a rememorat etapele construirii bisericii. Construcția bisericii a început 1994, pe atunci paroh al comunității fiind părintele Petru Budău. Actualul paroh și-a exprimat regretul că cel care a începutu construcția nu a putut fi prezent pentru a-și vedea opera desărvîșită, datorită unor probleme de sănătate, dar și-a exprimat speranța că această biserică va deveni un loc de pelerinaj, datorită noilor construcții ce se vor ridica aici. Cu toate că biserica este impunătoare ca dimensiune, mulțimea de credincioși nu a încăput în ea, astfel că cei rămași afară – și nu puțini la număr – au putut vedea ceremonia pe un ecran gigant amplasat în curte. De asemenea, ceremoniile de sfințire au fost transmise în direct pe internet.

La final, PS Petru Gherghel le-a mulțumit celor doi parohi care au contribuit la construcția bisericii și le-a conferit crucea sinodală, distincție ce se acordă ctitorilor de biserici. Apoi a citit decretul episcopal de consacrare a bisericii, iar PS Paolo de Nicolò a oferit celor prezenți, în latină, binecuvîntarea specială din partea Papei Benedict al XVI-lea.

Comentarii

WORDPRESS: 0