HomeActualitateRoman

Palatul Arhiepiscopal se înnoiește cu 10.000.000 de lei

Pe timp de criză, în Roman se fac lucrări de peste 40.000.000 de lei. Cele mai importante sunt proiecte ale Primăriei Roman. Investitori mai curajoși au demarat proiecte îndrăznețe – înființarea unei fabrici, construirea unui hotel sau modernizarea parțială a fabricii de zahăr. Consolidarea, restaurarea și extinderea Palatului Arhiepiscopal vor costa circa 10.000.000 de lei.  

 

Criza se resimte din plin în buzunarele romașcanilor, iar acest lucru se vede și din lipsa de inițiative private pe partea de dezvoltare. În anul 2012, Primăria municipiului Roman a înregistrat 302 solicitări de eliberare a autorizației de construire, iar anul acesta, până la sfârșitul lunii august, au fost solicitate doar 181 de autorizații. Reprezentanții Primăriei municipiului Roman spun că numărul autorizațiilor emise nu este relevant, întrucât unele servesc doar pentru lucrări de branșament. ”Anul acesta am autorizat foarte puține investiții, cu mult mai puține în comparație cu anul trecut. Avem multe autorizări pentru branșamente la rețelele de furnizare a energiei electrice, a gazelor naturale sau a apei potabile. În schimb, lucrările importante sunt puține, predomină lucrările de extindere și realizarea de anexe. Anul trecut au fost solicitări mai importante, cu valori ale investițiilor semnificative”, a afirmat Ana-Maria Alexe, arhitectul-șef al Primăriei Roman.

 

autorizatii 2 - biblioteca

Biblioteca

În 2012, cele mai multe și mai importante investiții care au primit autorizații de construire au aparținut municipialității. S-au dat avize pentru lucrări de peste 3.000.000 de lei la Biblioteca municipală ”George Radu Melidon”, pentru extinderea lucrărilor de apă și canal din cartierul Nicolae Bălcescu, care este o investiție de aproape 3.000.000 de lei, și pentru construirea unor parcări pe strada Sucedava, în valoare de 1.000.000 de lei. S-au mai emis autorizații de construire pentru lucrări din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană – de 2.200.000 de lei -, pentru lucrări la biserica Sfântul Gheorghe din Roman – de 2.151.160 de lei -, dar și pentru consolidarea, restaurarea și extinderea Palatului Arhiepiscopal. Această ultimă investiție se apropie de 10.000.000 de lei, dar lucrările nu au demarat din lipsă de fonduri. Nu este singura autorizație de construire care a rămas doar pe hârtie. În martie 2012, Primăria a emis o autorizație pentru înființarea unei piste de bicicliști pe strada Bogdan Dragoș și pe bulevardul Republicii, dar Fondul de Mediu – instituția care ar fi trebuit să dea banii – a oprit finanțarea proiectelor din toată țara.

În ceea ce privește investițiile private, anul trecut au fost emise patru autorizații de construire pentru investiții ce depășesc 1.000.000 de lei: hotelul de la ieșirea din Roman spre Iași al lui Ciprian Cimpoeșu (investiție de 1.302.280 de lei), stația de carburanți a Socar (1.177.308 lei), rețeaua de canalizare menajeră a firmei Agrana (1.159.993 de lei) și construirea unei instalații de curent care aparține Enol Grup (5.840.706 lei).

 

Ștrandul municipal

Ștrandul municipal

Trei investiții peste 1.000.000 de lei

Anul acesta, cea mai mare investiție autorizată aparține Pieta Imobiliare. Este vorba de modernizarea halei și a pavilionului în care va funcționa fabrica TRW, iar lucrările se ridică la 6.000.000 de lei. O altă investiție autorizată și care se află în curs de realizare este ștrandul municipal – proiect de 4.813.665 lei. Societatea Agrana intenționează să modernizeze stația de epurare, lucrare care se ridică la 1.159.993 lei. Din cele 181 de autorizații de construire, doar acestea depășesc 1.000.000 de lei, restul fiind autorizații emise pentru construirea unor locuințe, a unor anexe sau pentru realizarea unor branșamente.

 

Agrana Roman

Agrana Roman

Valoarea taxelor

Conform hotărârii de Consiliu Local nr. 137/2012, taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuinţă sau anexă la locuinţă este de 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii; taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări este de 7 lei/metru pătrat; taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, totală sau parţială, a unei construcţii este de 0,1% din valoarea impozabilă a construcției. Taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism se calculează în funcție de suprafață, și este între 5 și 12 lei pentru imobile ce au o suprafață de până în 1.000 de metri pătrați. Pentru imobilele a căror suprafață depășește 1.000 de metri pătrați se adaugă câte 0,01 lei pentru fiecare metru pătrat în plus. Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu este de 11 lei pentru fiecare racord.

Comentarii

WORDPRESS: 0