HomeNeamt

Pagubele făcute de vânt

Până la ora 17.00, județul Neamț se află în continuare sub cod galben de vânt. Codul portocaliu a creat numeroase probleme în Neamț, inclusiv închiderea temporară a două drumuri naționale. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț a comunicat, sâmbătă, la prânz, că în județ se semnalează intensificări ale vântului, nu sunt drumuri închise şi nu sunt autovehicule blocate în trafic.

 

 

Vineri, 22 martie, prin ordine ale prefectului judeţului Neamţ au fost închise temporar, cu caracter preventiv (viscol cu vizibilitate aproape zero), urmatoarele sectoare de drum: începând cu ora 20:45, DN 15 D Piatra Neamţ – Roman, iar cu ora 21:00, DN 15 C Târgu Neamţ – Brusturi.

În urma fenomenelor meteorologice (ninsoare, intensificării de vânt şi viscol), înregistrate în data de 22 martie s-a acţionat în următoarele situaţii de urgenţă:
– 12 misiuni degajări autovehicule derapate sau rămase în imposibilitatea de a înainta din cauza viscolului şi a poleiului pe raza următoarelor localităţi: com. Poiana Teiului – pasul Petru Vodă DN 15 B (microbuz şcolar cu 13 elevi având  vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani, 2 cadre didactice şi 1 şofer ce se deplasau din localitatea Târgu Frumos – judeţul Iaşi – Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavel” Târgu Frumos) în staţiunea Durău – comuna Ceahlău nu au mai putut urca pasul Petru Vodă din cauza poleiului rămânând imobilizaţi. De la subunitatea de pompieri  Garda II Poiana Teiului s-a deplasat 1autospeciala cu 6 subofiţeri care a tractat şi a însoţit microbuzul până în localitatea Petru Vodă de unde se puteau deplasa fără probleme, com. Brusturi, DN 15 C (1 autotren derapat), comuna Bodeşti – sat Oşlobeni DN 15 C (2 autoturisme derapate), comuna Horia – sat Horia DN 2 (1 autoutilitară derapată), comuna Dulceşti DN 15 D (8 autovehicule derapate), comuna Boteşti – sat Botesti DN 2 (1 autoturism derapat), comuna Secuieni sat Secuieni DN 2 (2 autoturisme derapate), comuna Tămăşeni – Sat Tămăşeni DN 2 (1 autoturism derapat) şi comuna Săbăoani – sat Traian DN 2 (1 autoturism derapat)
– 3 misiuni degajări arbori in localităţile Roman (stătea să cadă peste monumentele funerare din cimitirul Roman), Dochia (căzut pe acoperişul unei case fără a provoca pagube) şi  Vânători Neamţ (căzut pe partea carosabilă);
– 1 echipaj de la Detaşamentul de pompieri Târgu Neamţ a executat o misiune de patrulare în zona Târgu Neamţ pentru a verifica viabilitatea căilor rutiere.

 

Alimentarea cu energie electrică – situaţia la ora 12.00 , sâmbătă, 23 martie:

Mai era afectată o linie de medie tensiune Prăjeşti – fiind nealimentate cu energie electrică 5 localităţi – Ruginoasa, Budeşti, Făurei, Prăjeşti, Pildeşti  şi doar deranjamente parţiale, în alte localităţi. În momentul de maximă intensitate a fenomenelor meteorologice nefavorabile  au fost afectate 146 de posturi de transformare fiind nealimentate cu energie electrică 60 de localităţi. Pe tot parcursul nopţii şi mai ales în această dimineaţă s-a acţionat şi se acţionează în continuare până la remedierea tuturor avariilor, cu echipaje specializate ale E-ON Moldova.

 

În intervalul 22-23 martie a.c. s-au înregistrat două accidente rutiere:
22.03.2013: zona Bicaz – accident soldat trei victime – condiţii meteo nefavorabile, neadaptarea vitezei
23.03.2013: zona Săbăoani – un ranit grav cu fractură la membru superior – condiţii meteo nefavorabile, neadaptarea vitezei.

În intervalul mai sus menţionat la 112 au fost raportate cinci cazuri de accidente usoare – derapaje care nu s-au soldat cu pagube, s-au soluţionat.

 

E.ON Moldova Distribuție a informat sâmbătă, că intensitatea mare a vântului, prognozată prin avertizările meteorologice din ultima perioadă au provocat numeroase avarii în reţelele de energie electrică din judeţele Botoşani, Bacău, Suceava, Neamţ, Vaslui şi Iaşi. Rafalele puternice de vânt au determinat ruperea unor conductoare şi distrugerea elementelor de izolaţie şi de susţinere a unor linii electrice aeriene. Totodată, au fost rupţi şi mulţi copaci din vecinătatea liniilor de electricitate, iar în cădere au afectat sistemul de distribuţie a energiei electrice.

Echipele E.ON Moldova Distribuţie acţionează în continuare pentru remedierea acestor avarii, precum şi pentru rezolvarea deranjamentelor colective şi individuale.

Deoarece viteza mare a vântului se menţine în continuare şi înregistrează valori de 70 km/h, unele intervenţii se realizează cu greutate. Trebuie avut în vedere că cea mai mare parte a liniilor electrice aeriene sunt în afara localităţilor, iar lucrările de reparaţii se fac la înălţime – pe stâlpi, fiind necesare măsuri suplimentare de siguranţă, ceea ce necesită un timp mai îndelungat pentru remedierea avariilor.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0