[FOTO] Pagube importante produse de ploile de luni: zeci de gospodării inundate, zone fără curent, drumuri blocate de aluviuni

HomeSocial

[FOTO] Pagube importante produse de ploile de luni: zeci de gospodării inundate, zone fără curent, drumuri blocate de aluviuni

 

După aproape trei săptămâni de avertizări meteo de fenomene de instabilitate atmosferică, județul Neamț s-a aflat, luni seară, 22 iunie, timp de mai bine de două ore, sub Cod roșu de furtună, semnalat de autorități și prin mesaje RO-Alert pe terminalele mobile. Dacă partea estică a județului Neamț a fost mai ferită de efectele ploilor, în celelalte zone din județ apele au creat pagube substanțiale.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de de Urgență al Județului Neamț au fost solicitați și au intervenit luni seara și în noaptea de luni spre marți, pentru sprijinirea populației afectate de ape, iar în ajutorul pompierilor nemțeni au venit și forțe din cadrul ISU Bacău, precum și jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț.

Au fost necesare intervenții pentru evacuarea apei din fântâni în comuna Ion Creangă (8 intervenții), precum și pentru evacuarea apei din gospodării în comuna Pipirig (satele Dolhești – 4 și Stânca – 42), în localitatea Vaduri, comuna Alexandru cel Bun (10), Solca, comuna Oniceni (1), în localitățile Bodești și Oșlobeni, comuna Bodești, la Târpești, comuna Petricani (1), la Topolița, comuna Grumăzești (3), precum și în comuna Dobreni. La Pipirig, o persoană imobilizată la pat a fost evacuată din locuința inundată.

În Piatra Neamț a fost nevoie de intervenții pentru evacuarea apei din 8 curți și 2 subsoluri de bloc, precum și pentru îndepărtarea unor elemente de construcție instabile din acoperișul unui bloc. Pompierii au mai intervenit pentru evacuarea unor bovine surprinse în albia râului Bistrița, în comuna Dumbrava Roșie, precum și pentru deblocarea DN 17B, pe raza localității Poiana Largului, de arbori căzuți pe suprafața carosabilă. Marți dimineață, echipajele ISU interveneau în continuare în localitățile Stânca, Bistricioara și Dobreni, pentru evacuarea apei din curți și gospodării.

Pentru îndepărtarea aluviunilor aduse pe DJ 155F, la Izvoru Muntelui, precum și pentru evacuarea apei din gospodării și decolmatarea podețelor și rigolelor, au intervenit noaptea trecută voluntarii din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din comunele: Valea Ursului, Oniceni, Alexandru cel Bun, Pipirirg, Tașca, Dobreni, Crăcăoani, Bălțătești, Grumăzești, Urecheni, Petricani, Timișești, Răucești, Poiana Teiului, Negrești, Farcașa, Borca, Ceahlău, Grințieș, Tazlău, Vânători-Neamț, Bodești, Dochia, Hangu, Piatra Neamț, Tîrgu Neamț și Bicaz.

Lucrătorii Secției de Drumuri Naționale Neamț au intervenit pentru îndepărtarea aluviunilor de pe carosabil, pe DN 15 și DN 17B, în localitățile Bistricioara și Roșeni, în localitatea Stânca – Pipirig, precum și de pe DN 15B, tot pe raza comunei Pipirig, marți dimineață toate drumurile naționale fiind deblocate, iar Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț a intervenit pentru decolmatarea cursurilor de apă în localitatea Pipirig, zona Moldova-Ozana, în anexa Văleni din Piatra Neamț, precum și pentru monitorizarea cursurilor de apă. Delgaz Grid a intervenit cu patru echipe pentru remedierea defecțiunilor la rețele electrice, din cauza fenomenelor meteorologice, care au afectat 2.860 de consumatori din localitățile Tupilați, Agapia, Filioara, Văratec, Totoiești, Arămoaia, Borșeni, marți dimineață toate defecțiunile fiind remediate, conform raportării trimise ISU Neamț.

În continuare, autoritățile monitorizează cursurile de apă din județ, aflate în următoarele zile sub avertizare hidrologică de inundații. În zona Roman, râul Siret se află sub avertizare de tip Cod portocaliu de inundații până joi, 25 iunie, ora 12, iar râul Moldova sub Cod roșu de inundații până miercuri, 24 iunie, ora 12. Și meteorologii au prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv pentru județul Neamț: Cod portocaliu de averse până miercuri dimineață, 24 iunie, la ora 2, Codul galben de furtună fiind în continuare în vigoare până joi dimineață, 25 iunie, ora 10.

 

Foto: ISU Neamț

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0