Prima paginăActualitate

Pagube de 70.000 de lei produse de incendii în primele două luni ale anului

Pagube de 70.000 de lei produse de incendii în primele două luni ale anului

Dimensiune text

 

 

În primele două luni ale anului 2019, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 1.532 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 25,97 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate crescând cu 21,97% faţă de perioada similară din anul anterior când s-au produs 1256 de evenimente, informează un raport prezentat de ISU Neamț joi, 7 martie.

Dintre cele 1.532 de evenimente din lunile ianuarie și februarie, 1.203 au fost cazuri de urgenţă asistate de SMURD, 114 – incendii (inclusiv incendii de vegetaţie şi altele), 34 – alte situaţii de urgenţă, 28 – acţiuni de asistenţa persoanei, iar 153 – acţiuni de protecţia comunităţilor.

De asemenea, forţele ISU Neamț au mai fost solicitate în 100 situaţii, la care însă nu s-a intervenit, din diverse motive: echipajele au fost întoarse din drum întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului, în 20 situaţii, din care 15 situaţii la echipajele de stingere şi cinci situaţii la echipajele SMURD; echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat în 69 de situaţii, deoarece în șase situaţii nu a fost cazul sau au fost rezolvate de cetăţeni, SVSU, 38 de situaţii au fost executate misiuni de patrulare pentru identificarea persoanelor fără adăpost, iar în 25 situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate; echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista în 11 situaţii, din care trei la echipajele de stingere şi opt la echipajele SMURD.

Mai puține incendii ca anul trecut

În primele două luni ale anului 2019, numărul de incendii produse în zona de competenţă a ISU Neamț a scăzut, respectiv cu 12,82%, de la 78 în 2018, la 68 în 2019 (în medie 1,15/zi). Dintre acestea, 67 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru, iar un incendiu s-a produs într-o localitate din judeţul Bacău în care ISU Neamț intervine pe baza unui plan comun de intervenţie.

Dintre cele 67 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 15 s-au produs în mediul urban (22,39% din totalul incendiilor) şi 52 în mediul rural  (77,61% din totalul incendiilor). În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar principala împrejurare determinantă a izbucnirii acestora o reprezintă coşurile sau burlanele de fum defecte sau necurăţate.

„Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la circa 70.000 de lei, însă intervenţia serviciilor profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de circa 719.000 de lei. În primele două luni ale anului 2019, incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti (o persoană decedată şi cinci persoane au fost rănite), spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, când o persoană a decedat, opt persoane au fost rănite şi 12 persoane au fost salvate”, precizează reprezentanții ISU Neamț.

Intervenţiile SMURD

Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în creştere în primele două luni ale anului 2019, fiind executate 1.203 de misiuni (din care 61 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă), spre deosebire de primele două luni ale anului 2018, când au fost executate 925 misiuni (din care 225 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă).

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul SMURD Neamţ au executat misiuni pentru: acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 1.84 misiuni; descarcerarea la accidente rutiere – patru misiuni; asistenţa persoanelor blocate în apartament – opt misiuni; asistenţa persoanelor căzute în locuri publice – trei misiuni; asistenţa persoanelor din alte situaţii – o misiune; alte intervenţii – trei misiuni.

Cele mai multe intervenţii ale echipajelor SMURD au fost înregistrate în mediul rural, fiind executate 796 intervenţii.

Intervenţiile pirotehnice

În primele două luni ale anului 2019, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a executat șapte misiuni, din care patru misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial, două misiuni de distrugere a muniţiei asanate şi o misiune de monitorizare a fenomenului de zăpor pe cursul râului Bistriţa. Raportat la aceeaşi perioadă din 2018, numărul acţiunilor de protecţie civilă a scăzut cu 46,15%, de la 13 în 2018 la 7 în 2019, au mai transmis reprezentanții ISU Neamț.

 

 

Foto: ISU Neamț

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0