Pădurar cercetat de polițiști după ce a făcut uz de armă

HomeActualitate

Pădurar cercetat de polițiști după ce a făcut uz de armă

 

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Neamț s-au sesizat din oficiu sâmbătă, 2 decembrie, cu privire la faptul că un bărbat de 37 ani, din Vaslui, în calitate de pădurar, a executat un foc de armă folosind armamentul din dotare, în pădurea gestionată de acesta situată pe raza comunei Oniceni, județul Neamţ, fără respectarea prevederilor legale.

În urma cercetărilor desfășurate de polițiști, s-a stabilit că acesta a tras, în data de 2 decembrie, un foc de armă în plan vertical, pentru avertizarea unor persoane aflate în pădure. Totodată, polițiștii au extins cercetările constatând că, în cursul anului 2017, pădurarul a mai folosit în alte nouă situații arma de serviciu, de fiecare dată fără respectarea prevederilor legale. Arma de serviciu a pădurarului a fost indisponibilizată de organele de cercetare penală pentru efectuarea cercetărilor. Polițiștii continuă cercetările privind săvârșirea infracțiunii de de uz de armă letală fără drept, sub supravegherea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, informează IPJ Neamț.

„În conformitate cu prevederile articolului 32 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi (pentru antrenament) sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate, cu respectarea articolelor 19 și 20 din Codul penal. De asemenea, potrivit articolului 33 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor rănite. Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale, iar organul de poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia. Infracțiunea de uz de armă letală fără drept se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani, conform articolului 343 alineatul (1) din Codul Penal”, precizează comunicatul IPJ Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Aceste prevederi legale sunt menite sa incurajeze hotii de lemne, nu sa-i descurajeze. Probabil ca omul in cauza si-a facut datoria. Data viitoare nu si-o va mai face, fiindca a constatat ca a-ti face datoria inseamna a-ti face singur probleme. Si asa prolifereaza hotiile!

  • Andi 7 ani ago

    Da sa li se ia armele si sa le dea cate o bata sa se apere de infractori care pun fondul forestier la pamant.Ca sa se apere de animale sa fie dotati cu prastii.

  • da domnilor, de aia avem si cazuri de politisti care nu folosesc armamentul din dotare din cauza procedurilor si a legislatiei de rahat din Romania, poti face obiectul multor cercetari si anchete interne. asta te asteapta cand aplici legea…..