Pacientul cu numărul 50 din România cu COVID-19, depistat în județul Neamț

HomeSanatate

Pacientul cu numărul 50 din România cu COVID-19, depistat în județul Neamț

 

Joi, 12 martie, numărul de îmbolnăviri din România depistate cu coronavirusul COVID-19 a ajuns la 59, ultimele 12 înregistrate în cursul zilei de joi. Al 50-lea caz de îmbolnăvire anunțat oficial de autorități este cel al unei femei în vârstă de 54 de ani, din județul Neamț.

Aceasta a fost internată miercuri, cu simptome specifice, în condiții de izolare, la spitalul din Roman, iar rezultatele testului de joi după-amiază au confirmat diagnosticul de îmbolnăvire cu COVID-19. Au fost stabiliți deja șase contacți apropiați ai pacientei, venite din Italia, pentru testare privind îmbolnăvirea cu coronavirus, ancheta epidemiologică urmând a stabili dacă femeia a mai intrat în contact și cu alte persoane de la venirea în țară.

Informații detaliate despre acest caz au fost prezentate joi seară de prefectul județului Neamț, George Lazăr, alături de medicul epidemiolog Daniela Marcoci, șeful Compartimentului de Evaluare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. „Vă confirmăm cazul unei femei de 54 de ani, din județul Neamț, internată la Spitalul Municipal de Urgență Roman din data de 11 martie, identificată cu tuse, febră și laringită. Aceasta s-a întors în data de 1 martie din Italia, dintr-o zonă neafectată la acel moment, pe teritoriul statului italian”, a afirmat prefectul George Lazăr.

Femeia se afla într-o stare medicală bună și urma a fi preluată, joi seară, în condiții de izolare, pentru a fi transportată pentru tratament specific, conform protocolului medical, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

„Pacienta a intrat în Spitalul Roman cu fenomene respiratorii care pledau pentru suspiciunea de COVID-19. S-au folosit echipamente de protecție, pentru că cei din CPU Roman sunt instruiți în sensul acesta, pacienta a stat izolată doar la CPU, nu a fost transportată în altă secție a spitalului, toate investigațiile medicale s-au făcut în zona CPU, și s-au luat măsuri de dezinfecție pentru spațiile în care pacienta a fost investigată”, a precizat medicul epidemiolog Daniela Marcoci.

Conform anchetei epidemiologice efectuate de DSP Neamț în acest caz, au fost stabilite șase contacți apropiați ai femeii în cauză – toți din familia acesteia –, pe care pacienta i-a avut aproape în perioada de când s-a întors acasă, persoane ce au fost plasate în auto-izolare la domiciliu. Rezultatele probelor de testare ce urmau a fi efectuate joi seară pentru acestea sunt așteptate în cursul zilei de vineri.

Reprezentanții autorităților au repetat, cu acest prilej, apelul ca populația să respecte regulile de igienă și de comportament specifice de protecție împotriva pericolului reprezentat de coronavirusul COVID-19, precum și normele obligatorii de auto-izolare la domiciliu și, eventual, carantinare, pentru cei care se întorc în această perioadă din zonele din Europa cu un număr mare infecții cu coronavirus.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0