Pacienții vor avea avocat

În curînd, pacienții vor fi reprezentați în instanță de către o instituție asemănătoare Avocatului Poporului.

 

 

Asociația Pacienților din România a propus înființarea Avocatului Pacienților.
Obiectivele Avocatului Pacientului cuprind: apărarea demnității și promovării drepturilor și intereselor pacienților, primirea petițiilor formulate de pacienți, lezați prin încălcarea drepturilor de către autorități sau cadre medicale, verificarea activității de rezolvare legală a petițiilor primite și solicitarea autorităților în cauză să înceteze încălcărea drepturilor pacienților și repararea prejudiciilor.
De asemenea, Avocatul Pacientului formulează puncte de vedere cu privire la rezolvarea cazurilor semnalate prin petiții, propune aprobarea unei noi profesii – „însoțitorul bolnavului”, care are menirea de a oferi informații și de a face anumite recomandări pacienților, în funcție de afecțiunea fiecăruia, și oferă consultanță pacienților, prin informarea acestora asupra drepturilor oferite de lege.

Din punctul nostru de vedere, este o propunere foarte bună. Odată ce va lua ființă această instituție, avocații vor fi obligați să ia contact cu specificul muncii noastre. În momentul de față, se arată prea ușor spre medic, de multe ori fiind acuzat în necunoștiință de cauză. Se dă prea ușor verdictul «vinovat» cînd un medic este acuzat de malpraxis„, a apreciat medicul de familie Mihaela Covrig, președintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0