Sute de pacienți ai Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt chestionați, în fiecare lună, în privința serviciilor de care au beneficiat în perioada în care au fost tratați în unitatea medicală romașcană, printr-un formular pe care îl completează, ei sau aparținătorii acestora, la externarea din spital. Sugestiile pacienților sunt discutate lunar de conducerea spitalului, iar la final de an sunt luate în calcul la întocmirea listei de investiții pentru anul următor.
„La Spitalul Roman, avem propriile noastre chestionare de apreciere a satisfacției pacienților, care sunt avizate de Comisia de acreditare. Analiza acestor chestionare se face la noi lunar, în urma cărora se trag anumite concluzii, rezultând măsurile și îmbunătățirile în ceea ce privește condițiile hoteliere și chiar și condițiile de îngrijire”, a afirmat directorul medical al Spitalului, medicul Oana Onu.
Ce spun chestionarele pacienților
Numărul pacienților care și sunt de acord să completeze aceste chestionare este, însă, relativ mic. De exemplu, pentru luna decembrie 2017, dintr-un număr total de 1.700 de pacienți externați, 502 pacienți sau aparținători au acceptat completarea acestor chestionare. Conform conducerii Spitalului, ceilalți pacienți au refuzat acest lucru, sub semnătură, în foaia de observație, sau nu au fost apți să le completeze – în cazul în care stare sănătății fizice sau psihice nu a permis acest lucru.
Din totalul chestionarelor completate în luna decembrie, 496 de pacienți sau aparținători (98,80%) au declarat că au fost mulțumiți de calitatea serviciilor acordate de personalul medico-sanitar. Pentru cazare au fost acordate următoarele calificative: nesatisfăcător – 2,99%, bine – 22,39%, foarte bine – 74,62%. În decembrie, pentru alimentație au fost acordate următoarele calificative: nesatisfăcător – 2,64%, bine – 24,38%, foarte bine – 72,89%.
Chestionarele cuprind mai multe întrebări, referitoare, de exemplu, la curățenie, calitatea lenjeriei, amabilitatea și disponibilitatea personalului medical, calitatea îngrijirilor și serviciilor medicale etc., dar și opțiunea acordării unor calificative mai multor categorii.
Chestionare de satisfacție prin SMS sau e-mail
În afară de chestionarele proprii ale spitalului, pacienții sau aparținătorii pot fi chestionați, anonimizat, prin SMS sau e-mail, despre serviciile primite în unitatea medicală, printr-o platformă automată a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Toate fișele pacienților externați de la spital sunt completate cu toate datele pacienților, inclusiv număr de telefon și adresă de e-mail (pentru cei care folosesc serviciul de poștă electronică) și trimise la Casa de Asigurări de Sănătate, de unde datele pacienților ajung, apoi, în platforma Casei Naționale, de unde sunt prelucrate conform Ordinului 1501/2016 privind implementarea mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice.
„Registratorii din spital completează și transmit la Casa de Asigurări, pentru decontare, conform SIUI, toate datele pacienților. Dacă noi nu am fi completat aceste date – toate aceste date cu caracter obligatoriu, impuse de lege -, fișele respective ar fi fost invalidate și nedecontate de către Casă, ceea ce nu s-a întâmplat. Aceste date conțin și numărul de telefon al pacientului sau aparținătorului. Există, într-adevăr, situații în care pacienți nu doresc să își dea numărul de telefon sau situații în care aparținătorul spune că dorește să fie el cel informat și, atunci, numărul de telefon inclus este cel al aparținătorului”, afirmă directorul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Maria Andrici.
Decizia de a răspunde chestionarelor automate aparține pacienților și sunt destule situații în care aceștia aleg să nu dea curs invitației de a răspunde întrebărilor primite prin SMS privind condițiile din spital. „Există posibilitatea ca pacienții sau aparținătorii să primească acest SMS generat automat cumva și poate exista o anumită reținere de a răspunde sau de a interacționa cu un mesaj generat automat. Plus că apoi trebuie să aibă o conexiune la internet și să intre pe platforma online pentru a răspunde la întrebările solicitate”, a mai afirmat medicul Oana Onu.
Solicitările pacienților, luate în calcul la întocmirea bugetului
În afară de analiza lunară a chestionarelor completate de pacienți la externare, la unitatea medicală mai există o analiză anuală a acestor chestionare de satisfacție ale pacienților, urmărindu-se aceleași criterii.
„Nu este o analiză doar formală, pentru că, practic, când facem lista de investiții pentru următorul an, în funcție de solicitările care sunt trecute și în aceste chestionare – solicitări care privesc condițiile hoteliere -, se ține cont în alcătuirea listei de investiții. De asemeni, dacă sunt sesizări care se referă la modul de relaționare al personalului medical cu pacientul, avem ședințele noastre cu medicii, cu asistenții, în care se discută și aceste chestionare și se încearcă să se îmbunătățească calitatea serviciilor pe care le oferim”, a mai precizat directorul medical al Spitalului.
Comentarii