Prima paginăSocialSanatate

Pacienţi transportaţi cu elicopterul

Dimensiune text

La fiecare accident rutier grav, cu multe victime, va fi chemat un elicopter care să preia pacienţii, pentru a scurta timpul de transport la spital.

La începutul acestei săptămâni, a fost instituit un departament de urgenţă cu componenţă mixtă, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului de Interne. În urma acordurilor încheiate, s-au făcut recomandări în teritoriu ca, în momentul în care are loc un accident grav, cu multe victime, să nu se mai piardă timpul cu ambulanţe care să preia pacienţii la spital, ci să fie trimis direct un elicopter la faţa locului.

„Doctoriţa Maria Tălmăcel, de la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) Roman, care a fost prezentă la o videoconferinţă prin care s-a prezentant în teritoriu departamentul nou înfiinţat, ne-a transmis că li s-a recomandat să cheme elicopterul cât mai repede şi de câte ori este nevoie, fără să aibă vreo reţinere legată de costuri, atunci când au loc accidente de circulaţie cu multe victime. Elicopterele sunt foarte bine dotate, atât punct de vedere al personalului calificat, cât şi din punct de vedere al aparaturii medicale. În acest mod, la faţa locului, practic, s-ar organiza un mic CPU, prin care să se acorde asistenţă medicală direct în elicopter, pe drum spre spital. Astfel, nu ar mai fi nevoie ca pacienţii să fie transportaţi la CPU Roman, unde să fie stabilizaţi, iar apoi să fie transferaţi mai departe la un spital superior, în caz de nevoie. Aşa se scurtează nişte timpi, foarte importanţi pentru viaţa pacientului. Datorită acestei colaborări între Ministere, de acum vor avea loc foarte multe controale, la nivel de CPU, atât financiare, cât şi medicale”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul general al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0