Pacienți la Spital cât jumătate din populația Romanului

HomeSanatate

Pacienți la Spital cât jumătate din populația Romanului

 

Joi, 2 februarie, conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat bilanțul activității unității sanitare pe anul trecut. Au participat managerul Spitalului, medic Maria Andrici, directorul medical medic Oana Onu, directorul financiar-contabil Leonard Achiriloaei, directorul de îngrijiri asistent principal Elena Chirilă, precum și șeful secției Chirurgie, medicul Dan Arvătescu, care a prezentat câteva date din activitatea secției.

spital directori

 

Investiții și dotări la nivelul Spitalului

În 2016, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman au fost finalizate reabilitarea și modernizarea farmaciei cu circuit închis a spitalului, s-au făcut reparații capitale la secția Psihiatrie – șarpantă și reabilitare termoenergetică, s-au efectuat reabilitarea și modernizarea laboratorului de radiologie și imagistică, lucrări de reparații la terasă și turnarea trotuarelor la secția Pediatrie, lucrări de împrejmuire a secției Pediatrie, precum și alimentarea cu energie electrică a ascensoarelor la grupul electrogen. De asemenea, s-a realizat proiectul pentru refacerea instalației electrice pentru Spitalul Nou și secția Pediatrie, s-a realizat rezerva de apă pentru 24 de ore și s-au început lucrările de reabilitare și modernizare ale secției de Endocrinologie și Diabet.

„În ceea ce privește dotările, la nivelul spitalului s-au achiziționat aparatul de radiologie Roentgen cu grafie și scopie digital, tărgi hidraulice pentru Centrul de Primiri Urgențe, 12 paturi pentru secția ATI, marmită de 200 de litri pentru blocul alimentar și transpalet – stivuitor manual pentru farmacie”, a precizat managerul Spitalului, medic Maria Andrici.

Îmbunătățirea condițiilor hoteliere și de lucru ale spitalului a constat în achiziționarea echipamente de lucru pentru asistenții medicali și personalul auxiliar, s-a reînnoit cazarmamentul din cadrul spitalului, achiziționându-se pături, lenjerie, saltele, pijamale pentru pacienți, s-au îmbunătățit și diversificat meniurile zilnice ale pacienților. „Anul trecut a fost modificat și nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice. Astfel, dacă în 2008 un bolnav TBC și HIV/SIDA adult primea rația de hrană de 13 lei, acum aceasta este de 16 lei. La copii este de 15 lei, față de 11 lei în 2008, la bolnavii cu hepatită neoplazici adulți – 15 lei, pentru bolnavii cu hepatită neoplazici copii – 16,4 lei, la bolnavii cu diabet adulți – 15 lei, pentru bolnavii arși – 15 lei, pentru alți bolnavi adulți – 10 lei, față de 7 lei în 2008, la lăuze – 15 lei, în loc de 8 lei în 2008, pentru bolnavii cu regim de hemodializă – 9 lei, la bolnavii psihic și bolnavii psihic cu internare obligatorie – 12 lei, iar alocația pentru o rație de 0,5 litri lapte distribuit în unități sanitare – 3 lei”, a precizat medicul Maria Andrici.

Peste 22.000 de pacienți în Spital

Datele statistice privind realizarea indicatorilor de performanță ai managementului, care s-au încadrat în indicatorii asumați, arată că numărul mediu de bolnavi externați pe medic în spitalizare continuă a fost anul trecut de 292,76, numărul mediu de consultații pe medic în ambulatoriu – 949,39, iar numărul mediu de consultații pe medic în CPU – 5.255.

În ceea ce privește indicatorii de utilizare a serviciilor, numărul pacienților externați pe total în spital a fost în 2016 de 22.250 (numărul contractat fiind de 20.599), durata medie de spitalizare a fost de 7,17 zile, rata de utilizare a paturilor – 67,61%, indicele de complexitate a cazurilor a fost de 1,15, procentul bolnavilor cu intervenții chirurgicale din totalul bolnavilor externați din secțiile chirurgicale a fost de 61,84%, proporția bolnavilor internați cu programare din totalul bolnavilor internați – 11,63%, proporția urgențelor din totalul bolnavilor internați pe spitalizare continuă – 72,61%, iar proporția bolnavilor internați cu bilete de trimitere – 27,69%.

„Indicatorii de calitate arată că, la nivelul anului 2016, că rata de mortalitate intraspitalicească a fost de 1,94%, rata infecțiilor asociate actului medical – 0,27%, rata bolnavilor reinternați la interval de 30 de zile de la externare – 6,19%, indicele de concordanță între diagnosticul la internare și diagnosticul al externare – 67,67%, iar procentul bolnavilor transferați către alte spitale din numărul total de bolnavi internați a fost de 1,27%”, a afirmat managerul Spitalului.

Peste 38.000 de persoane la Centrul de Primiri Urgențe

Conform datelor prezentate de conducerea spitalului referitoare la Centrul de Primiri Urgențe (CPU), în 2016 au fost acordate la CPU 38.103 consultații, 9.219 pacienți fiind internați. 12.640 de pacienți au fost aduși la CPU cu ambulanța, 1.750 cu mașina SMURD EPA, 134 cu mașina SMURD TIM, iar 23.786 de persoane s-au prezentat direct la CPU.

„Dintre aceste cazuri, în stare critică – cod roșu au fost 8.543 de cazuri, cod galben – 11.802, cod verde – 16.916, iar cod albastru – 805. Numărul pacienților transferați la alte unități sanitare a fost de 406, iar al celor decedați în CPU a fost de 34”, a mai afirmat medicul Maria Andrici.

Structura de personal

La finalul anului 2016, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman erau 871 de salariați, din care: medici – 96 (81 plus 15 rezidenți), alt personal cu studii superioare – 13, asistenți medicali – 411, personal îngrijiri – 242, personal TESA – 40, muncitori plus personal de pază – 69.

Proporția medicilor din totalul personalului din spital este de 10,77%, proporția personalului medical – 87,30%, iar proporția personalului medical cu studii superioare – 15,38%. La finalul anului 2015, în spital erau 377 de asistenți medicali, iar la sfârșitul anului 2016 – 411.

„În cursul anului 2016, de la unitatea sanitară din Roman s-au pensionat: doctorul Ionel Țubucanu, medic psihiatru, doctorul Gheorghe Buburuzan – medic ORL, doctor Viorica Găucă – neurolog și doctor Elena Dumitrache – neurolog. Și-au dat demisia doctor Mariana Stanciu – boli infecțioase (fiind din Bacău și făcând naveta, și-a găsit un post în Bacău), doctor Dan Polizov (care a făcut a doua specializare de Psihiatrie și s-a angajat ca medic psihiatru), și doctor Adrian Roman, urolog, care a plecat în Franța și s-a decis să rămână acolo”, a mai afirmat managerul Spitalului.

Anul trecut, au fost scoase la concurs mai multe posturi de medici, dintre care zece au fost ocupate. Astfel, pe ORL a venit doctor Cristina Găină, pe psihiatrie doctor Melania Costin, pe oncologie doctor Alina Țăranu, radiologie – doctorii Ecaternia Diaconu și Oana Onu, la CPU doctorii Rodica Drăgan și Gabriela Ababei, la secția ATI doctor Cosmin Ciocan, iar la secția Neonatologie – doctor Ioana Amarinei.

Problema ambulanței TIM, în curs de soluționare

Referitor la modificările de structură, la Spitalul Roman au fost continuate demersurile pentru înființarea compartimentului de îngrijiri paliative. În momentul de față, au fost solicitate din nou clarificări, pe care în cursul săptămânii trecute conducerea unității sanitare le-a trimis și se așteaptă soluționarea solicitării.

„În ceea ce privește mașina de ambulanță TIM (Terapie Mobilă Intensivă), știm că a funcționat opt luni de zile la Roman, dar, în luna martie 2016, ne-a fost întreruptă activitatea pe această mașină. Am făcut memorii peste memorii la Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne și s-a ajuns la concluzia că mașina își va putea relua activitatea la Roman, dar trebuie să figureze în cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț, cu punct de lucru la Roman. Ne-au fost solicitate din partea Spitalului Județean autorizația sanitară de funcționare a spitalului și copia după statul de funcții din CPU, au fost trimise și, la fel, așteptăm soluționarea”, a afirmat managerul Spitalului.

Spitalul Roman are pagină oficială de facebook

Pentru o mai bună comunicare cu pacienții și aparținătorii din municipiul Roman și zonă, conducerea Spitalului a luat hotărârea de a înființa o pagină oficială de facebook a instituției – Spital ROMAN.

„Pe această pagină, veți găsi materiale de prezentare a activității medicale, articole de prezentare a medicilor care s-au prezentat în ultima perioadă la noi, meniul zilnic, diverse anunțuri, informări asupra cazurilor deosebite din CPU și din întregul spital și, bineînțeles, prelucrarea unor indicatori demografici și a unor date statistice”, a afirmat directorul medical doctor Oana Onu.