HomeSanatate

Otrava din conserve

Odată cu venirea toamnei, cînd consumul de alimente conservate crește, medicii epidemiologi atrag atenția cu privire la riscul crescut de îmbolnăvire cu botulism.

 

Anul trecut, în județul Neamț s-a înregistrat un singur caz, cînd o femeie a fost diagnosticată cu botulism după ce a mîncat zacuscă.

Potrivit medicilor, botulismul este o afecțiune care își face simțită prezența la nivel muscular, acționînd prin sistemul nervos și cauzînd, în cazuri extreme, dacă nu este tratat la timp, paralizia anumitor grupe de mușchi. Simptomele botulismului sînt: vedere încețoșată, amețeală, capacitatea scăzută de a vorbi, gură uscată, greutate în a înghiți alimentele consumate, dereglări la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi constipația, reflexe mai scăzute.

Primele simptome apar, în general, la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate întîmpla sa se instaleze chiar și după șase ore sau cîteva zile. Botulismul poate lăsa urme asupra corpului celor care au avut afecțiunea, deși s-au tratat. El apare, de obicei, din cauza conservării inadecvate a legumelor precum sparanghelul, spanacul, roșiile, vinetele, castraveții, țelina, pătrunjelul, mărarul sau a compoturilor din fructe (piersici, caise, cireșe), pentru că pe ele rămîne mizerie, care, mai apoi, este ingerată și ajunge în tractul intestinal. Chiar și dacă mîncarea a fost curățată și ferită de bacterii, dacă este ținută în medii neigienice sau în care se poate altera rapid, se poate ajunge la această afecțiune.

Comentarii

WORDPRESS: 0