HomeReligie

Ortodocșii prăznuiesc Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși prăznuiesc miercuri, 29 august, Tăierea Capului Sfîntului Prooroc Ioan Botezătorul, adică cel care l-a botezat în apa Iordanului pe Iisus Hristos.

 
Considerat „Înaintemergătorul” Domnului, Ioan era fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, născut în cetatea Orini. Înaintemergătorul a îndurat moartea mucenicească, pentru fărădelegile regelui Irod, pe care sfîntul se încumetase să-l certe cu asprime deoarece trăia în desfrînare cu Irodiada, cumnata sa. Sărbătorindu-și ziua Irod – amețit de vin, de cîntece și de dansul pătimaș al Salomeei, fiica Irodiadei -, regele i-a făgăduit dansatoarei orice va dori. Salomeea, la îndemnul Irodiadei, i-a cerut capul Sfîntului Ioan Botezatorul. Capul tăiat al prorocului, cu sîngele curgînd, a fost dus pe o tipsie și dat acelei desfrînate.

Cinstitul cap al Înaintemergatorului a fost aflat mai tîrziu, la 25 mai, cînd poporul prăznuiește Aflarea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul. Prin viața și prin moartea sa, Înaintemergătorul Domnului va rămîne pentru toți creștinii un mare profet, ultimul al Vechiului Testament și vestitorul Noului Testament, dar și un propăvăduitor al vieții spirituale întru comuniunea iubirii lui Dumnezeu.

Pentru că împrejurările în care a murit ca un martir au fost unele prilejuite de petrecerile imorale ale ucigașilor săi, tradiția creștină a rînduit ca ziua morții Sfîntului Ioan Botezătorul să fie una de post. În tradiția populară există credința potrivit căreia cei care au săvîrșit păcate grave, precum omoruri, țin acest post timp de două săptămîni pentru iertarea lor. De asemenea, în această zi nu se mănîncă fructe și legume ce au forma rotundă, în special pepeni, dar și mere, usturoi, pere sau nuci, precum și alimente ce amintesc de sîngele vărsat (fructe și legume roșii, vin roșu).

Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie pe data de 31 august.

Comentarii

WORDPRESS: 0