Prima paginăSocial

Oraş al „Porţilor Deschise” – Roman

Dimensiune text

Elevi fiind, la „patru” sau la „Roman-Vodă”, eram coleg cu diferite „naţii”, ca şi cum aş fi fost, de atunci, în „Spaţiul Schenghen”. Cei mulţi erau evreii, împărţindu-şi alviţa cu mine. Vreo patru ani am stat în bancă cu un polonez. La „Roman-Vodă”, am fost, într-o aceeaşi clasă şi cu un grec distins – ce cărţi pentru copii avea acasă… – şi cu un armean, pe care, din cauza profesiei solemne ce o avea tatăl său, noi îi ziceam „pataşcă”. Nu departe de casa noastră era „Mariţa Țiganca”, foarte căutată în oraş, pentru daru-i fără pereche de a face curăţenie şi a fi cinstită. Îmi amintesc ce mult mă îmbia să-i intru în cofetăria-i, un italian, dar de unde bani… Mă mulţumeam cu braga unui „ambulant” bulgar, care îndrăgea copiii şi le dădea câte un păhărel, „pe gratis”.

Sfătoşi, dar şi bărboşi, mulţi lipoveni erau la mulţi „de casă”, în vreme ce un grup de turci, în jurul Halei, acopereau cererea, mereu în creştere, pentru seminţe de bostan. Și alte „neamuri”, cu fel de fel de dughene,  rămase la noi, după plecarea neîntrecutului iarmaroc. Îmi amintesc şi de un belgian, în clasă cu mine, ce se înţelegea de minune, el şi nu noi, cu profesorul de franceză.

Armenii îi găsim, pe atunci, împreună cu evreii, ca fiind aşi întru cele ale comerţului „cu bucata”. „Strada Mare”- ca dominantă prin „tejghelele” sale primitoare şi acel „Cartier latin” al armenilor. Prima, un „drum drept”, parcă fără capăt, iar celălalt, în ambianţa de Cişmigiu a unui parc renumit, numit, pe atunci, „La armeni”.

Să rămânem, în rândurile următoare, doar cu ultimii. Dotaţi, ca nimeni alţii, cu o subtilă abiliate psihologică în „a-i citi” pe oameni, în a li
„se băga” în sufletul acestora, a-i lămuri cu răbdare şi a le fi, astfel, de folos. Alături de ceilalţi, formau „piaţa comună” a urbei muşatine, manifestându-şi crezul religios prin „locuri sacre” caracteristice. Biserica Armenească, cea Romano-Catolică şi Lipovenească, precum şi numeroase Sinagogi, din care cele două monumentale, de la lângă Piaţa mare.

Zidirile armene, ca „la ele acasă”. Biserica-catedrală, Capela mortuară din Cimitir, ca şi fostul Liceu Comercial de alături, se impuneau prin coloritul lor exterior „sui generis”, nici întunecat ca „Neagra” de la Braşov, nici pictural ca la Voroneţ, ori sculptural, ca Trei Ierarhii Iaşului, sau albe, cum cele mai multe sunt. La cea armeană, un geometrism celestic şi un colorit de meditaţie, ca a unui soare acoperit de un nouraş sau un ruginiu de toamnă, abia atins de un amurg mai nordic. Să-i spunem colorit „armenian”. La Roman, turnurile sunt perechi şi „campanille”, ducând, vizualic, spre câteva rozete-unicat, cu-ale lor interioare de vitraliu şi conducând înspre etaje de ferestre. Interiorul, plin de opulenţă bizantină, cu catapeteasmă uşor arcuită. Aur teluric, pentru „Aurul” ceresc. De remarcat, apoi, acea mini-absidă alăturată, cuprinzând în chenarul ei gotic un bassorelief liric, cu semnificaţie de „Ave Eva”.

Apropiatul edificiu al fostului Liceu Comercial – „funcţia creează organul” – se detaşează şi el, robinsonic, prin coloritul ineditului exterior şi prin poliutilitarism interioric. Un „Armenian-Land”, ascuns, odinioară, în ambianţa unui parc la fel aristocratic, emanând o notă de „altfel”, în patriarhala aşezare muşatină, înviorată, pe atunci, numai de dangăte de clopot.

(articol scris de Gheorghe A.M. CIOBANU )

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Florenta 8 ani

    Nemuritorul Domnul Gheorghe A M Ciobanu…imaginea fidela a Romanului de alta data….