Dr. ing. Cristian Andriesei: „Ora de Management”

HomeEditorial

Dr. ing. Cristian Andriesei: „Ora de Management”

Cristian Andriesei

Voi începe cu o alegorie foarte interesantă despre Management, care poate fi folosită oricând ca studiu de caz pentru analizarea erorilor de Management. De altfel, acesta era și titlul inițial al acestui articol, „Erori de Management”, dar, pentru a continua seria începută recent cu „Ora de Antreprenoriat”, am decis să rămână „Ora de Management”. Lecțiile scurte și coerent întocmite sunt mai eficiente decât ședințele lungi și plictisitoare ale furnicii.

Acest material este preluat de pe una dintre rețelele de socializare, deci NU îmi aparține. Lectură plăcută!

Se spune că era odată o furnică ce venea în fiecare dimineață veselă la muncă. Îi plăcea ce făcea. Muncea cu drag și spor și, mai ales, era fericită. Șeful, leul, era surprins că furnica muncea atât de bine fără să fie supravegheată. Și i-a venit o idee: dacă furnica produce așa de mult fără să fie supravegheată, atunci sigur va produce și mai mult dacă va fi supravegheată, adică va avea un șef direct.

Și uite-așa a fost angajat gândacul. Acesta avea experiență în supravegherea muncitorilor și era cunoscut pentru faptul că scria niște rapoarte excelente. Prima decizie a gândacului a fost să instaleze un ceas de pontaj. Apoi și-a dat seama că avea nevoie și de o secretară care să-l ajute să scrie rapoartele lui minuțioase. Astfel a fost angajat păianjenul, care avea grijă de arhive și răspundea la telefon.

Leul era foarte, foarte mulțumit de munca gândacului, rapoartele lui erau excelente. Așa că i-a spus că și-ar dori și niște rapoarte de producție și de analiză ale trendului, pentru a le putea folosi la viitoarele ședințe.

Gândacul și-a luat munca în serios, așa că a cerut leului un computer de ultimă generație, o imprimantă ultramodernă și un angajat care să se ocupe de departamentul de IT. Și uite-așa a fost angajată musca.

Între timp, furnica, cea care de mult venea la muncă cu plăcere și era tare fericită și productivă, a ajuns să semneze tot felul de rapoarte și să participe la ședințe lungi și plictisitoare, care-i luau cea mai mare parte din timpul de lucru.

Ei bine, leul a considerat că mai are nevoie de încă o persoană în departamentul unde lucrează furnica. Și uite-așa a fost angajată cicada.

În prima zi de lucru, cicada și-a cumpărat un scaun ergonomic și un covor pentru biroul cel nou.

A doua zi, cerut un computer și un asistent personal, pentru a putea face planul de optimizare a muncii și bugetului.

Departamentul unde lucra furnica a ajuns un loc extrem de trist, iar stresul a afectat productivitatea.

Așa că leul a angajat bufnița, care să vină cu soluții care să crească productivitatea.

Ei bine, bufnița a analizat ce-a analizat și a ajuns la concluzia că departamentul furnicii are prea mulți angajați.

Ghiciți pe cine a concediat leul!

Exact! Pe furnică! Pentru că era un angajat care avea o atitudine negativă și îi lipsea motivația.

 

Dincolo de caracterul moralizator al acestei povești, definiția de dicționar a cuvântului Management este: the control and operation of a business or organization.

Cu alte cuvinte, Management-ul înseamnă controlul și gestionarea proceselor dintr-o organizație sau, mare atenție!, dintr-un proiect. Deseori, lumea se gândește la companii când se vorbește de Management sau Manageri, uitând sau neștiind de câte nenumărate proiecte se implementează în interiorul companiilor sau derulate cu finanțare europeană, așa cum este moda acum, au nevoie de măcar un manager de proiect și, eventual, alți câțiva manageri pe anumite componente ale proiectului. Practic, dezvoltarea unui singur produs implică existența a ceea ce în engleză se cheamă Product Manager, care gândește strategia dezvoltării produsului și monitorizează pașii fixați. Probabil că singura excepție de la această regulă sau definiție o reprezintă Elon Musk. După cum a confirmat, deși este Manager general, dânsul își petrece tot timpul, de dimineață până seara, cu angajații din companie, practic pentru a fi sigur că se implementează cum dorește și pentru a vedea cum funcționează unele soluții față de altele. În fond, este o companie de tehnologie, implică inginerie, face dezvoltare în paralel cu research (=cercetare), deci cumva este necesară o asemenea atitudine extremă. Cu siguranță este o excepție față de alți manageri de companii importante, dar raportat la definiții rămâne totuși un Manager!

Definiția cuvântului Manager este, în egală măsură, compactă și clară, nelăsând loc confuziei:

Manager: someone whose job is to organize and control the work of a business or organization or a part of it.

De ce am furnizat și aceste definiții? Tocmai pentru că, deși definițiile sunt foarte clare, în realitate există atât de multe deviații și chiar erori, ca în cazul furnicii, încât ajungem să ne întrebăm, ori măcar eu, dacă lumea cunoaște pe ce rol se află, ce atribuții are și dacă se ține de ele. Ce este binecunoscut la acest moment e faptul că rateurile ori chiar falimentele unor companii de succes s-au datorat exclusiv erorilor de Management. Ce înseamnă acest lucru mai precis? Înseamnă decizii proaste! Dar avem și excepții, adică firme sau corporații scăpate de faliment, dar aflate pe linia de plutire. Este cazul Yahoo, pentru care această șubrezire a poziției companiei pe piață, mai ales contra principalului concurent serios pe nume Google, eu o pun pe seama Managementului defectuos practicat de primul CEO al Yahoo, Marissa Mayer. Mi-a părut rău de încheierea mandatului lui Mayer, considerând-o una dintre cele mai notabile femei de succes ale lumii. A ajunge într-un Board de corporație plin de bărbați nu este un lucru tocmai ușor pentru o femeie, ceea ce dânsa a reușit. Dar faptul că, pe termen lung, Yahoo nu a venit cu niște soluții wow care să-i ofere o stabilitate pe piață (nu zic neapărat avans) demonstrează o realitate nu tocmai plăcută (de care foarte probabil sunt vinovați și cei din Board!). Dar cum cineva trebuie sacrificat pentru „binele comun” (așa cum ne-am obișnuit), era evident ca Mayer trebuia să plece, iar bărbații au rămas, desigur, în aceleași poziții (sîc).

Revenind la ce înseamnă un Manager, pe baza și a experienței proprii, consider că un Manager nu este Manager dacă:

1. NU ia decizii care chiar să conteze într-un proiect sau pentru organizație, la o adică titluri sau roluri onorifice se pot da oricând unora sau altora;

2. Efectuează muncă de execuție, și nu de monitorizare. [Este adevărat aici că Bezos a pornit Amazon.com împreună cu alți amici alături de care muncea zi de zi, dar asta a fost faza incipientă a multor companii de succes la care antreprenorul efectua munca de execuție. Mai rău este când compania se dezvoltă, are angajați, iar antreprenorul încă are rol de execuție, uitând că trebuie să fie Manager, adică trebuie să avanseze la nivelul superior.]

În încheiere, cumva similar cu articolul anterior despre antreprenoriat, este de menționat că Managerul trebuie să aibă competențe de comunicare foarte bune pentru a putea gestiona mai facil situațiile neplăcute din cadrul unui proiect în relația cu colegii de lucru. Din (ne)fericire, partea de comunicare ține și de EQ, altfel spus nu contează cât știm din teoria Managementului, cât și cum aplicăm această teorie și chiar în asta rezidă faptul că unii au manageri buni, iar alții manageri slabi, cărora le pleacă angajații.

Dr. ing. Cristian Andriesei

Autor, lector universitar în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI)