În concordanță cu dicționarul Longman,
lead‧er‧ship /ˈliːdəʃɪp the position of being the leader of a group, organization, country etc.
Într-adevăr, cuvântul leadership nu are plural în limba română, după cum nu are în limba engleză, ceea ce pare interesant lingvistic, întrucât este un cuvânt care, totuși, descrie un feature, adică o trăsătură, respectiv o stare de fapt.
După cum arată definiția de mai sus, cuvântul se referă la o poziție de conducere. Din nefericire, definiția nu descrie acel feature și de aici înțelegem multitudinea de definiții, descrieri și situații alocate leadership-ului, numărului mare de cărți publicate pe acest topic, cărți care fie încearcă să definească acest termen în lumea reală, fie dau exemple de leardship în organizațiile de succes, cu speranța că asemenea exemple pot fi replicate în alte scenarii reale. Această ambiguitate care patronează cuvântul leadership a condus la o translare complet nenaturală și chiar aberantă în unele organizații, care au ajuns să asimileze leadership-ul cu însăși poziția de conducere, adică Management / Manager, ceea ce din perspectiva mea pare cu totul eronat și chiar în contradicție cu cărțile de leadership. Adevărul este că un manager nu este automat un leader (lider în limba română), acesta trebuie să demonstreze Leadership înainte de a fi considerat un lider.
Mai succint, un lider este cel care inspiră pe cei din jur ca să se facă ceva.
Este cel care nu dă ordine precum șefii de tot felul, ci recomandă.
Este personajul simțit ca și conducător, deși nu au fost alegeri pentru alegerea lui.
Poate fi femeie sau bărbat, deși deseori este bărbat.
Este lider pentru că are convingeri personale de care nu are nicio îndoială de reușită.
Este lider pentru că nu demonstrează abateri de la convingerile sale despre succes, dar și despre etică.
Și mai succint spus, este un brand în sine, în care cei din jur chiar cred. Și a asta pentru că se dovedește a fi omul interesat de bunăstarea / prosperitatea organizației, și nu de bunăstarea individuală.
Este omul care se sacrifică pentru organizație chiar și atunci când amenințările au oarece anvergură. Un exemplu de lider autohton este liderul sindical Săhleanu de la Iași, cel ucis pentru că ar fi crezut prea mult în drepturile angajaților și împotriva ideii de închidere a unui combinat. Un altul, tot autohton, este Miron Cozma, tot lider sindical, cel care a luptat pentru drepturile minerilor și împotriva ideii de închidere a minelor (în condițiile în care alte țări din Europa nu-și închideau minele – un exemplu este Polonia care a continuat să funcționeze pe cărbuni chiar și după ce România a decis închiderea exploatărilor de cărbune). Nu s-au lăsat guvernele ex-decembriste până nu au reușit să rezolve această problemă pe nume Cozma pentru a închide minele. De ce? Pentru că era un real lider pentru mineri! Dacă liderul este înlăturat, atunci oamenii nu mai au în ce crede pentru a lupta. Problema e rezolvată!
Eu unul consider că Leadership-ul se poate „preda” doar prin demonstrație. De exemplu, Steve Jobs mai oferea lecții de leadership, dar nu-mi pare comparabil cu ce face Elon Musk, care stă alături de angajații proprii pentru a rezolva probleme tehnice reale apărute la dezvoltarea unui produs nou. Atunci când vezi că șeful cel mai înalt coboară pe nivelul tău pentru rezolvarea unei probleme tehnice, sunt șanse mai mari să-l simpatizezi și să crezi în el, este o reacție cât se poate de naturală, altminteri șeful rămâne doar… manager.
Dintr-un alt unghi, desigur că Leadership-ul este de mai multe tipuri și se manifestă la mai multe niveluri. Astfel, vorbim de Leaderhip în Educație, Leadership în managementul organizației, Leadership în Sănătate!
În privința Educației, Leadership-ul face uz, din plin, de relații interumane. Dacă cineva are impresia că în mediul universitar cineva rămâne într-o universitate românească de excelentă ce este, atunci înseamnă că nu știe nimic de leadership. Mai totdeauna cel care rămâne are o conexiune emoțională cu cineva care a demonstrat Leadership. Acesta e motivul pentru care cei tineri rămași demonstrează mai mult Leadership chiar și față de alții mai cu vechime. Pur și simplu îl înțeleg și îl aplică.
Autor, lector universitar în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI)
Comentarii