HomeNeamt

Opt dosare de fraudă electorală

Procurorii DNA au început o acțiune de verificare referitoare la dosarele de fraudă electorală. La Curtea de Apel Bacău s-au înregistrat opt dosare cu referire la frauda electorală de la referendum, provenind din județul Neamț. Patru astfel de dosare se referă la desfășurarea referendumului în zona Roman. Acuzația de vot multiplu este în curtea liderului PSD.

 

Foto: Votul multiplu face obiectul unei cercetări cu suspiciunea de fraudă electorală

 

Procurorii anticorupție au început o amplă acțiune de verificare a dosarelor de fraudă întocmite cu ocazia plîngerilor de la referendum. La nivelul întregii țări s-au înregistrat 260 de dosare de fraudă, iar zece dintre acestea sînt cercetate de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Pe raza Curții de Apel Bacău s-au înregistrat dosare de fraudă electorală, după cum urmează: Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț – două dosare, cu referire la articolul 54 din Legea 3/2000 și articolul 289 Cod penal; Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman – patru dosare, cu referire la articolul 54 și 55 din Legea 3/2000, precum și articolul 217 Cod penal; Parchetul de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamț – un dosar, cu referire la articolul 52 din Legea 3/2000; Parchetul de pe lîngă Judecătoria Bicaz – un dosar – cu referire la articolul 55 din Legea 3/2000.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea referendumului, articolul 52 prevede că împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi. (…) Tentativa se pedepsește„. Articolul 54 din aceeași lege prevede că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani„. Aceeași pedeapsă se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului, iar tentativa se pedepsește. Conform articolului 55, tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decît cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani. De asemenea, articolul 289 Cod penal definește falsul intelectual ca fiind falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia de către un funcționar aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări, faptă care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Luiza Luca, prim procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, declară că Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman nu se ocupă cu verificări privind referendumul. Același răspuns îl dă și procurorul Virgil Cornea, din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamț. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț nu au fost contactați de membri ai DNA pentru a-i sprijini în efectuarea cercetărilor.

 

Cercetare pentru vot multiplu

 

Liderii politici din teritoriu nu cunosc nimic din intențiile autorităților cu privire la verificările privind referendumul. Primarul municipiului Roman și președintele PDL Roman – cel care, în ziua votului, a sesizat Poliția din cauza unor cereri suspecte de urnă mobilă –, spune că a lăsat totul în sarcina anchetatorilor. „Atunci a fost înregistrat dosarul și persoanele care au observat fenomenul atunci au fost întrebate de polițiști, dar altceva nu mai știu să se fi întîmplat. Despre activitatea din alte județe a procurorilor DNA am auzit, dar despre cercetări la noi în județ nu am cunoștință„, a afirmat Laurențiu Leoreanu.

Președintele PNL Neamț consideră că în vizor sînt județele în care prezența la vot a fost masivă. „Nu am auzit să vină nimeni la noi, dar nu m-ar mira să se întîmple. Totuși, mă gîndesc că preocupările procurorilor DNA se îndreaptă spre județele unde prezența la vot a fost de peste 50%„, a afirmat Dorinel Ursărescu.

Săptămîna trecută am vorbit cu un cetățean care a primit o citație pentru a se prezenta la Poliție. Era vorba despre o cercetare în dosarul penal privind o posibilă infracțiune de vot multiplu. I-am spus persoanei în cauză să se prezinte, fiindcă așa e corect. În plus, sesizarea pe baza căreia s-a întocmit dosarul penal reprezintă exagerările unor persoane rău-intenționate„, a spus și Leonard Vacaru, președintele PSD Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0