Prima paginăActualitateNeamt

Operatorul de apă oferă nămol gratis ca fertilizant

Dimensiune text

ApaServ nu știe cum să scape de nămolul rezultat la stațiile de epurare. Acesta poate fi folosit ca fertilizant în agricultură, dar fermierii nu s-au arătat interesați.

Conform legislaţiei, operatorul de apă din judeţ are posibilitatea de a-i ajuta pe agricultori să recicleze nămolurile de epurare. În judeţul Neamţ există patru staţii de epurare, din care una este modernizată, iar celelalte trei sunt în curs de modernizare. În plus, se doreşte realizarea unei noi staţiii de epurare la Podoleni. “Aceste cinci staţii vor produce 4.560 de tone de nămol pe an. În compania judeţeană ApaServ există o strategie de gestionare a nămolului, care presupune valorificarea în agricultură, producerea de compost, remedierea terenurilor degradate, recuperarea energiei din nămol prin incinerare sau depozitarea în gropile de gunoi”, afirma Bianca Gâdioi, şef al Departamentului Management Integrat din cadrul ApaServ Neamţ, la un seminar din 2013.

După acel seminar, un singur agricultor s-a arătat interesat să folosească fertilizantul pus la dispoziție, în mod gratuit, de operatorul de apă.

Anul acesta a fost încheiat un alt contract cu un fermier, dar transportul nămolului de la stația de epurare Piatra-Neamț s-a făcut după ce vremea s-a încălzit, iar oamenii au reclamat la Consiliul Județean mirosul neplăcut. Situația nu este bună nici la stația de epurare Roman dar, conform contractului de lucrări, constructorul care lucrează la modernizarea stației este cel care trebuie să găsească soluția pentru a se debarasa de nămolul produs în urma procesului de epurare a apelor uzate. ”Avem o problemă de ani de zile cu nămolul, dar până  acum nimeni nu punea întrebări. Înainte de ’90 nu existau sancțiuni dacă  trimiteai în emisar (n.red – în cazul nostru, emisarul este râul Siret) substanțe care afectau mediul. Acum ești amendat și monitorizat două săptămâni. Acest nămol este o problemă pentru că suntem obligați să respectăm norme de protecție a mediului. Noi avem o strategie, pe hârtie e scris foarte frumos, dar e dificil de aplicat în realitate, în primul rând din cauza costurilor care se reflectă în prețul apei uzate”, a explicat Cătălin Dughir, managerul ApaServ SA.

Reprezentanții Consilului Județean au solicitat conducerii ApaServ să vină cu  soluții pentru această problemă. Zilnic, în județul Neamț rezultă, din activitatea de epurare, peste zece metri cubi de nămol.

COMENTARII

WORDPRESS: 0