HomeSanatate

Operație în premieră națională pentru un tânăr din Roman

Un bărbat de 32 de ani, din Roman, diagnosticat cu boala Wilson, a fost supus unei intervenţii chirurgicale în premieră în România, în timpul căreia i s-a montat o proteză la umărul stâng.

Medicii de la Spitalul de Recuperare din Iaşi au implantat, vineri, 4 septembrie, o proteză de ultimă generaţie unui bărbat din Roman, care nu îşi mai putea mişca braţele de aproape un an. Medicii i-au înlocuit articulaţiile necrozate de la umărul stâng cu o proteză.

Profesorul universitar doctor Paul Botez, şeful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi, a declarat că intervenţia chirurgicală este o premieră pentru Iaşi şi pentru România. Echipei i s-a alăturat renumitul chirurg Marius Scarlat, un medic român stabilit în Franţa.

Pacientul, Bogdan Roşu, un bărbat în vârstă de 32 de ani, din Roman, a suferit, în urmă cu un an, un transplant hepatic. La scurt timp după operaţie, în urma investigaţiilor medicale, a aflat că are o necroză la nivelul ambilor umeri, motiv pentru care necesita protezare. Pentru aceasta, medicii din Iaşi au achiziţionat din Germania o proteză de ultimă generaţie. Proteza, unică în România, va înlocui articulaţiile deja necrozate.

„Particularitatea acestui caz constă în tipul de implant folosit. Având o mare experienţă, chirurgul Marius Scarlat, care profesează în Franţa, a propus o intervenţie chirurgicală minim invazivă, cu un abord care scurtează timpul operator, implicit sângerarea. Această proteză protejează şi de riscuri fatale. În plus, nu presupune rezecţii şi sângerări mari”, a explicat profesorul universitar doctor Paul Botez.

Medicii i-au promis lui Bogdan că, după perioada de recuperare de o lună şi jumătate, îşi va putea mişca din nou braţul stâng. Iar când va fi complet refăcut, va urma intervenţia şi la umărul drept.

În urmă cu trei ani, Bogdan Roşu a suferit un alt transplant, din cauza unei boli localizate la nivelul ambelor şolduri. Fiind diagnosticat cu necroză septică de cap femural, medicii ieşeni au trebuit să efectueze implanturi de şold pentru protezarea articulaţiilor. Toate aceste boli sunt cauzate de o maladie rară, boala Wilson, din cauza căreia organismul său a acumulat o cantitate mare de cupru.

foto: Digi24

Comentarii

WORDPRESS: 0