Prima paginăActualitate

ONG-urile din Roman pot obține 10.000 de lei de la Primărie

ONG-urile din Roman pot obține 10.000 de lei de la Primărie

Dimensiune text

 

 

Reprezentanții a peste 40 de ONG-uri active din Roman au participat la întâlnirea cu conducerea Primăriei municipiului Roman, cu privire la dezbaterea bugetului pe anul acesta. La fel ca și în 2017, asociațiile și organizațiile non-guvernamentale au posibilitatea să depună proiecte pe trei categorii de finanțare și să obțină de la bugetul local sume de până la 10.000 de lei, condiția principală fiind aceea să-și poată permite să cofinanțeze acțiunile cu 10% din totalul sumei.

150.000 de lei pentru proiectele ONG-urilor

O altă condiție pentru accesarea de fonduri este ca asociațiile să aibă sediul în Roman și este bine de știut că Primăria municipiului Roman a alocat pentru acest an 50.000 de lei pe categoriile – sport, educație și cultură, culte și social – pentru ca și ONG-urile active să depună proiecte și, astfel, să beneficieze de sprijin pentru a-și demara propriile programe.

În ședința Consiliului Local de pe 16 februarie se va aproba bugetul local pentru 2018, ulterior se vor aproba ghidurile de finanțare și, la finele lunii aprilie – începutul lunii mai, se pot depune proiectele.

Reprezentantul Valor a dorit să împărtășească cu cei prezenți două proiecte, dar pentru care nu pot obține finanțare neavând sediul în Roman: „Iepurașul de paște – un joc în care în Parcul din fața Primăriei să fie ascunse mai multe dulciuri, iar cei mici să le găsească pe baza unei hărți a comorilor realizată cu sprijinul părinților. Un alt proiect își propune să aducem în prezent istoria caselor cu tradiție, monumente istorice din oraș, iar fotografiile să fie amplasate în zone vizibile”. Pentru cel de-al doilea proiect, anticarul Dan Dimitriu și-a oferit sprijinul, solicitând timp pentru a „rescrie” istoria fiecărei case și un aparat de fotografiat performant care să scoată în evidență construcțiile de cum arătau ele și cum arată acum.

Microbuz pentru transportul copiilor abandonați și atenție pentru copiii rromi

Cei de la Asociația Iubire, Speranță, Ajutor au solicitat sprijin pentru un mijloc de transport pentru a-i putea aduce la diferite activități, la final de săptămână, pe copiii aflați în centrele de plasament. Asociația oferă, pentru circa 40 de tineri abandonați de părinți, inclusiv o gustare, iar activitățile le desfășoară la Centrul Murialdo, cu scopul de a-i pregăti pentru viața de după plasament.

Preotul coordonator al Fundației Pacea a făcut apel la cei prezenți să vină cu idei pentru ca activitățile pe care le desfășoară pentru copiii rromi din strada Fabricii să poată avea loc și în diferite zone ale orașului, astfel încât aceștia să poată fi integrați mai ușor când vor crește în societate: „Vrem să colaborăm pentru a-i integra. Vreau să ieșim în oraș cu ei pentru ca să vadă altceva. Au nevoie de modele pozitive. Trebuie să-i simțim și să se simtă parte a acestui oraș. Dacă nu facem acum ceva pentru ei, va fi mult mai greu să-i schimbăm peste ani”.

Sprijin pentru turneele de tenis

Cei de la Clubul Sense s-au plâns de faptul că au de plătit pentru cele trei terenuri de tenis moderne, construite pe fonduri europene în spatele Fabricii Smirodava, un impozit de 18.000 de lei pe an și că doar anul trecut 759 de sportivi din țară au fost prezenți la competițiile din Roman. Aceștia au cerut sprijin pentru organizarea competițiilor, estimând că anul trecut au cheltuit circa 3.000 de lei pentru fiecare concurs, în total organizând 13 turnee de tenis. Primarul Lucian Micu a explicat că trebuie modificată legea pentru ca cei care investesc în sport să fie scutiți de taxe, iar Primăria poate ajuta punctual cu suma maximă, ce poate fi împărțită pe mai multe competiții.

Citește și:   Accident rutier pe bulevardul Roman Mușat, o tânără a fost rănită

 

Patru mari festivaluri, culturale și artistice

Uniunea Armenilor din România a anunțat că va organiza în acest an, în perioada 18-20 mai, prima ediție a Festivalului „Garabet Ibrăileanu”, cu invitați de renume, concursuri, simpozioane și acordarea în premieră la Roman a unor premii naționale pentru critică literară.

Reprezentanta Asociației Anima Inteligencia, unul dintre coordonatorii primului festival internațional dedicat lui Max Blecher, a anunțat că și anul acesta se va continua acțiunea cu cea de-a doua ediție, ce va avea loc în perioada 25-27 mai, care își propune nu doar omagierea operelor artistului romașcan, dar și o revitalizare a centrului vechi prin spectacole de stradă și reînvierea atmosferei anilor ’90 de pe treptele terenului de sport de la CNRV, unde, pe atunci, era un spațiu de exprimare culturală a ideilor adolescenților.

Reprezentanții Trupei de Teatru „Dan Alecsandrescu” au cerut mai mult decât permite legea, adică 25.000 de lei pentru organizarea celei de-a patra ediții a Festivalului de Teatru, la care vor participa nouă trupe din țară. „Oferta” administrației locale de a susține acțiunile în sala de festivități a Primăriei municipiului Roman ce va fi complet modernizată a fost refuzată de reprezentanții teatrului, pe motiv că are doar 250 de locuri, nu este prevăzută scena cu două intrări și nu există cabine de schimb pentru actori. Nici varianta ca, pe viitor, teatrul să se joace în sălile din Cinematograful Unirea, pentru care s-a depus proiect de accesare de fonduri europene, nu a fost pe placul artiștilor tot din cauza faptului că există un număr limitat de scaune. Aceștia au mai cerut sprijin pentru depunerea unui proiect european de achiziție a unui microbuz, dar nu există linii de finanțare pentru astfel de dorințe.

Și reprezentanții Do Mi Dance au solicitat un spațiu în care să-și desfășoare activitatea, în special pentru organizarea Festivalului Pop Dance Rock, unde numai pentru orchestra ce va fi adusă pentru a-i acompania pe artiști costurile sunt de 5.000 de euro. Nici aceștia nu au agreat ofertele primite din partea primarului, decizia fiind aceea de a ține evenimentul în alt oraș, dar pentru sprijin financiar trebuie în acest caz să se adreseze Consiliului Județean, Primăria Roman putând subvenționa doar activitățile din oraș.

Societatea Culturală Clepsidra a solicitat sprijin pentru editarea revistei și susținerea site-ului. Cei de la People to People au pregătit un proiect pentru ca, de Zilele Municipiului, să fie organizată o Olimpiadă a Sporturilor, pe patru categorii, în care să fie angrenați tinerii din licee.

Centrul cultural comunitar

Reprezentanții UnYouth au cerut un spațiu, primarul Lucian Micu declarând că vrea să transforme clădirea fostului azil de pe strada Veronica Micle într-un centru destinat tuturor ONG-urilor care desfășoară activități cu și pentru tineri, una dintre propunerile venite din partea Alinei Donosă (Anima Inteligencia) fiind ca spațiul să poarte numele Centrul Cultural Comunitar Roman.

Reprezentanții asociației Kult Hub au anunțat că ediția a treia a Kult Fest va avea loc în perioada 10-12 august, când, pe lângă ateliere de dezvoltare, tinerii vor avea parte de concerte și o seară de film.

Reprezentanții ASCHF-R au propus ca anul acesta să organizeze ateliere protejate pentru tinerii cu dizabilități, practic structuri în care sunt organizate activităţi de formare profesională, educaţie nonformală şi terapie ocupaţională pentru tinerii cu cerințe educaționale speciale cu vârste de peste 16 ani și pentru persoanele cu handicap.

Și reprezentanții Comunității Elene și-au propus ca anul acesta să organizeze mai multe manifestări dedicate agronomului Ion Ionescu de la Brad, al cărui nume este scris, la loc de cinste, în Tesalia, cea mai importantă zonă agricolă a Greciei.

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0