Monica Mîrț (foto), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Roman-Vodă”, a obținut locul III la Olimpiada națională de sociologie. Ea a concurat pentru locul I cu elevi de la licee prestigioase din București și Craiova.
Monica Mîrț, din Pildești, a dus Colegiul Național „Roman-Vodă” – și județul Neamț, implicit – pe locul III în țară. Monica s-a clasat pe locul III la Olimpiada națională de sociologie, desfășurată între 1 și 5 aprilie la Baia Mare. Înaintea ei au fost doar doi alți elevi, de la licee de prestigiu din București și Craiova. „Primele rezultate, care s-au afișat a doua zi, după probă, au fost în ordinea alfabetică a județelor. În primul moment am fost descumpănită și dezamăgită, credeam că este clasamentul în ordinea mediilor și nu-mi venea să cred că sunt abia pe locul 23. Abia când mi-am văzut nota mi-am dat seama că am șanse la un premiu. Din acest moment a fost simplu, mi-am sunat profesorii, familia, prietenii și ne-am bucurat împreună”, a spus Monica.
Până să se vadă, însă, aproape în capul listei premianților la o olimpiadă națională, Monica a învățat și iar a învățat. Nu pentru notă la școală – cunoștințele pentru olimpiadă depășesc cu mult ceea ce se face în mod obișnuit la clasă – și nici pentru că sociologia ar fi disciplină de examen pentru admiterea la facultate, ci, pur și simplu, din pasiune și din dorința de a ști mai mult. „Sociologia mi se pare o știință fascinantă, o știință care ar trebui studiată de fiecare dintre noi. Această știință abordează teme de mare actualitate, te ajută să înțelegi lumea în ansamblul ei, să scapi de stereotipuri, de prejudecăți. Pur și simplu, îți deschide o altă perspectivă asupra lumii, te ajută să vezi lumea cu alți ochi”, a spus Monica.
Deși a participat an de an la olimpiadele școlare, la istorie și discipline din aria socio-umană, aceasta a fost prima sa participare la faza națională. „Monica este un copil foarte ambițios și perseverent. Sunt foarte mândră de ea. A studiat foarte mult, a citit și am discutat, apoi, împreună, toate lucrurile care nu îi erau clare. Sociologia este o disciplină care nu are nevoie doar de studiu, ai nevoie de cultură, multă lectură, spirit de investigație și finețea de a asocia și de a interpreta fenomenele”, a spus Maria Lozincă, profesoara Monicăi Mîrț.
Locul III la olimpiada națională i-a asigurat Monicăi posibilitatea de a se înscrie la facultate pe locurile rezervate olimpicilor. Singura sa problemă rămâne alegerea facultății. „Nu am reușit să mă decid încă între facultatea de Studii europene sau cea de Limba japoneză. Consider că amândouă îmi deschid o perspectivă amplă asupra unor domenii de interes pentru mine. Sunt fascinată de cultura japoneză, de modelul societății japoneze și de impactul pe care acesta îl are asupra celorlalte popoare”, a spus Monica Mîrț.
Rezultatul Monicăi a fost cel mai bun rezultat obținut de un elev din Neamț la ediția din acest an a olimpiadelor de discipline socio-umane. Nemțenii au mai obținut o mențiune specială la economie, la clasa a XI-a, prin Andrei Tarcinsky, de la Colegiul Național „Petru Rareș”, o mențiune specială la cultură civică, prin Maria Mădălina Dămoc și Andrada Rafaela Eva, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani (profesor Steriana Pădurariu), și un premiu special la psihologie – licee pedagogice, prin Laura Maria Iacobiniuc, de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț.
[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
Comentarii