Ocupații de elev: fac prăjituri și repară calculatoare

Elevii din liceele tehnice învață în atelier cum se fac prăjiturile, cum se repară calculatoarele sau cum să pună  pe picioare o firmă.

 

 

Elevii liceelor tehnice din Roman nu stau doar cu burta pe carte. O mare parte din timp o petrec la orele de practică, în laboratoare și ateliere. Acolo își demonstrează cu adevărat dibăcia, timpul trece parcă mai ușor, iar din mîinile lor ies adevărate opere de artă.

 

Fac prăjituri și „se joacă” de-a restaurantul

 

Pentru cineva venit din afară, agitația din bucătărie ar putea părea o joacă. Un elev întinde foaia de aluat pentru covrigei, cîteva fete întorc șnițele în tigaie, iar alții toarnă glazura de zahăr ars deasupra merelor coapte în cuptor. Ce-i drept, elevii îmbrăcați cu halate albe care se învîrt în jurul cuptorului, a aragazului sau care taie pîine își fac treaba cu voie bună și cu plăcere. E o joacă, însă, cît se poate de serioasă, care se lasă, uneori, cu observații și întotdeauna cu note în catalog. La ora vizitei noastre, „de serviciu” în atelierul de practică al Colegiului Tehnic „Miron Costin” erau elevii clasei a X-a A, profil turism și alimentație publică. Așteaptă cu ochii pe calendar ziua de vineri, cînd au cîte trei ore de practică „legate”.
„În funcție de ceea ce se studiază la orele de teorie, alegem și temele de la orele de practică. De obicei, rolurile sînt împărțite, pentru că nu putem intra în bucătărie cu mai mult de 15 elevi. Așa că unii dintre ei sînt cei care pregătesc și aduc la masă mîncarea, respectînd toate regulile care se cer într-un local de alimentație publică, iar ceilalți sînt clienții. Niște clienți mofturoși, care le fac observații colegilor înainte de a face noi observații„, a spus profesor pentru instruirea practică Luminița Bîtîcă, cea care coordonează echipa aflată de serviciu.

Deși cele mai multe dintre locurile de la acest profil sînt ocupate, de obicei, de fete, băieții nu se simt nici pe departe stingheri. Prejudecățile legate de împărțirea locului la cratiță între bărbați și femei nu încap în atelier. „Toți cei care își aleg acest profil vin la noi de plăcere. Chiar vor să învețe și să facă această meserie și mai departe„, spune profesor pentru îndrumarea practică Ioana Peșterău. Adrian Suritu este unul dintre pasionați. Vrea să facă în continuare o facultate de profil și să ajungă „chef”. Deși ar putea părea ciudat pentru un băiat de 16 ani, este pasionat de bucătărie și de tot ce ține de pregătirea mesei, este un fan al emisiunilor și al blogurilor culinare și experimentează și în bucătăria de acasă. „Sînt foarte mulțumită cînd văd că pun suflet în ceea ce fac. Sînt elevi care vin cu poze făcute pe telefonul mobil să-mi arate cum le-a reușit acasă mai știu eu ce preparat sau cum au aranjat masa. Poate nu toți vor face această meserie în continuare, dar sînt sigură că vor rămîne cu cîteva lecții învățate pentru toată viața„, a spus profesoara Ioana Peșterău.

 

Manageri virtuali și „doctori” în calculatoare

 

Pentru elevii de la profilul electric și electrotehnic de la Grupul Școlar „Vasile Sav”, ca și pentru viitorii tehnicieni în automatizări și tehnică de calcul, pasionați de tot ce înseamnă șurubărit și cabluri electrice, ora de laborator trece cît ai clipi. Fac și desfac calculatoare, simulează și repară defecte la calculator, proiectează transformatoare și instalații electrice sau roboți și platforme cu denumiri complicate, dar care nu prezintă nici un secret pentru ei. „Le place foarte mult. În general, elevii care vin la aceste profile sînt pasionați și foarte interesați de ceea ce învață. Se sună de pauză și ei nu vor să părăsească laboratorul, sînt în stare să rămînă ore în șir și să meșterească la proiecte și la lucrări„, a spus profesoara Lăcrămioara Ploșniță, de la Grupul Școlar „Vasile Sav”, care predă discipline tehnice din domeniul electric și electrotehnic.

Elevii care aleg să studieze la un profil din domeniul economic știu dinainte că meseria de contabil nu are nimic spectaculos, nimic care să impresioneze de la prima vedere. Asta nu înseamnă că nu le place la școală la ora de practică.
„În timpul orelor de practică și de atelier, elevii noștri lucrează cu firme de exercițiu. Practic, ei fac tot ceea ce trebuie ca o firmă virtuală, din domenii diverse de activitate, să funcționeze. Ei se ocupă de aprovizionarea firmei, de procesul de producție, de desfacerea produselor, întocmesc documentele necesare exact ca într-o firmă adevărată. Toate datele cu care aceștia lucrează pot fi verificate în Centrala firmelor de exercițiu din România, care sintetizează activitatea tuturor firmelor din țară înființate pe hîrtie, pentru ca liceenii să se antreneze pentru a fi buni manageri„, a spus profesoara Gabriela Dascălu, director adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Poni”, unde sînt și clase cu profil economic.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • POPESCU IULIA 6 ani

  Atitudine
  „A fi contabil nu e nimic spectaculos ?”
  Halal povata !
  Stimabila autoare afla ca fara contabil , firma ziarului dvs ar fi varza !
  Copii acestia trebuiesc incurajati cu munca !
  A fi contabil nu e degradant !

 • error: Content is protected !!