Prima paginăSanatate

Obţinerea permisului de conducere, condiţionată de obligaţia de a face cursuri de prim ajutor

Obţinerea permisului de conducere, condiţionată de obligaţia de a face cursuri de prim ajutor

Dimensiune text

 

Obţinerea permisului de conducere ar putea fi condiţionată de obligaţia candidaţilor de a urma şi de a promova un curs de prim ajutor în trafic, potrivit unui proiect de lege depus de un grup de 31 de deputați și senatori PSD și PMP.

„În vederea obţinerii permisului de conducere, candidaţii au obligaţia de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, şi de a promova un curs de prim ajutor în trafic”, potrivit proiectului de lege pentru completarea articolului 23 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru susţine, în expunerea de motive a proiectului de act normativ, că intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire. „Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Datele ştiinţifice susţin acest demers: câteva secunde fac diferenţa între viaţă şi moarte (lipsa oxigenării are efecte fatale în 4 minute, inima încetează să bată la 4 minute după oprirea respiraţiei, afectarea permanentă a creierului survine în 4-6 minute), intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire; pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii”, susţine deputatul Tudor Ciuhodaru.

Din cele 2.300 de decese prin accidente rutiere din România, doar 20% au avut loc în mediul urban, unde teoretic sunt mai multe resurse medicale disponibile, dar 80% au loc în afara localităților și în mediul rural, acolo unde și timpii de intervenție cresc. În Uniunea Europeană, 16 state, printre care Anglia, Germania, Norvegia, Elveția și Danemarca, au implementat deja obligativitatea instruirii și testării măsurilor de prim ajutor pentru toți cei care doresc să obțină permis de conducere, mai precizează expunerea de motive a proiectului legislativ, înaintat la Senat pe 10 aprilie. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0