Prima paginăRoman

Oaspeți europeni „iau pulsul” Romanului [FOTO]

Dimensiune text

Participanții la un proiect de analiză a sistemului de sănătate vor  vizita Spitalul Roman și Centrul Medical de la Barticești. Ei vor completa chestionare referitoare la sistemul de sănătate din țările implicate.

 

 

Colegiul Tehnic „Danubiana” este, în această săptămînă, gazda echipelor de elevi și profesori din Spania, Italia și Turcia – partenere în proiectul „Analiza globală a structurii sistemului de sănătate și de inserție profesională a sistemelor VET în structura europeană de sănătate”. Proiectul este finanțat prin Programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, promovat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Luni a fost prima zi a reuniunii, în care oaspeților europeni le-a fost prezentată școala romașcană. Ei au participat la un spectacol cu dansuri și melodii românești specifice zonei, apoi s-au întrecut într-un concurs de acordare a primului ajutor. În cadrul întîlnirii mai sînt prevăzute vizite la Centrul Medical de la Barticești, Spitalul Municipal de Urgență Roman și la un centru medical privat, completarea de chestionare referitoare la organizarea sistemului de sănătate în fiecare dintre țările participante, dar și vizitarea cîtorva obiective turistice din județul Neamț și din Bucovina, pentru ca oaspeții să cunoască specificul zonei.

Obiectivele propuse spre a fi atinse în acest proiect țin de cunoașterea structurii și organizării sistemului de sănătate în alte țări europene, cunoașterea diferitelor tipuri de instituții de sănătate care susțin sistemul de sănătate european, activitatea efectuată de către fiecare dintre ele și compararea oportunităților de angajare din diferite țări. De asemenea, ne interesează formarea unui stil de viață și de muncă sănătos în rîndul tinerilor, dar și stabilirea unui «portret robot» al angajaților din sistem, astfel încît ei să-și poată evalua aptitudinile și profilul necesare dezvoltării unei cariere medicale într-o țară europeană„, a spus directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”, profesoara Cristina Avădănii.

Pentru toți străinii implicați în proiect, aceasta a fost prima vizită în România și o bună ocazie de a afla mai multe despre gazdele lor.
„Înainte de a veni în România, auzisem despre Ceaușescu, știam cîte ceva despre București, despre Steaua București, despre castelul Bran și contele Dracula. Știind că o să venim aici, am citit despre istoria țării și o scurtă prezentare. În puținul timp de cînd ne aflăm aici, am avut prilejul să ne dăm seama că aveți o țară minunată și că oamenii sînt foarte calzi și prietenoși„, a spus Jimena Maria Fernandez, din Spania.

Motivația cu care pornim la drum în abordarea oricărui proiect de acest gen o reprezintă, în primul rînd, promovarea relațiilor de colaborare și prietenie între elevii și profesorii din țările partenere, deoarece realizarea unui proiect european implică promovarea ordinii și metodelor de lucru, rezultate riguroase, participarea și cooperarea în echipă, coordonarea activităților pentru scopul propus, încrederea în sine și încrederea în ceilalți„, a spus profesoara Cristina Avădănii.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0